Bec 2

Mladi muzičari iz programa „El Sistema Srbija“ oduševili publiku u Milanu i Beču

Najtalentovaniji mladi muzičari iz programa „El Sistema Srbija“ koji sprovodi Music Art Project, đaci Škole za muzičke talente u Ćupriji, prikazali su svoje muzičko umeće na zajedničkom nastupu sa najboljim Omladinskim orkestrom iz Karakasa 28. avgusta pred strogom i zahtevnom publikom u čuvenoj milanskoj Skali, a dan kasnije i u poznatom teatru Arčiboldi pred pet hiljada slušalaca. Koncerti su održani u okviru međunarodnog sajma „Milan Ekspo 2015“ koji je bio domaćin trećeg okupljanja omladinskog orkestra „El Sistema Evropa“.
Druga grupa dece iz muzičkih škola „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine, „Milenko Živković“ iz Paraćina i Škole za muzičke talente iz Ćuprije, imala je priliku da se predstavi visokim evropskim zvaničnicima prilikom otvaranja Foruma civilnog društva 26.8. u Beču, koji je organizovan kao nastavak Berlinskog samita u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel, dok je među uglednim zvanicama bio i premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić. Svojim nastupom osvojili su publiku i dokazali koliko rada, upornosti i želje za uspehom ulažu u svoju muziku, da sanjaju velike snove i zato su im i rezultati veliki.
„El Sistema“ je vizionarski globalni projekat koji je u Srbiji podržan od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije, Nacionalne komisije za Unesco i Vladine kancelarije za socijalno uključivanje (SIPRU) koji, kao novi model socijalne promene, kroz muziku menja život dece kojoj su uskraćene osnovne životne mogućnosti. El Sistema, koristi muziku kao alat za društvenu inkluziju i obuhvata četiri miliona dece i mladih širom sveta. Zbog svoje dugotrajnosti i efikasnosti proglašen je od strane Unesca za najuspešniji socijalno inkluzivni program u svetu.
U Srbiji program sprovodi Music Art Project u šest gradova i obuhvata 250 dece iz srednjih i nižih društvenih slojeva, ali je program okrenut najviše ka deci sa margina društva.
Po povratku iz Milana i Beča planirani su zajednički koncerti učesnika programa u Jagodini, Paraćinu i Ćupriji. Koncertne aktivnosti posle nastupa u Milanu podržane su od strane Italijanskog instituta za kulturu u Srbiji.

Povezana vest:  Koncert Una Saga Serbica u Galeriji