SE web

Stefan Milenković i Edin Karamazov na Kolarcu

U Kolarčevoj zadužbini 30. septembra biće održan koncert dvojice svetski poznatih umetnika sa ovih prostora, Stefana Milenkovića i Edina Karamazova u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF).
Dva velikana izvešće sonatu „Arpeđone“ Franca Šuberta, „Balkanski mozaik“ Dušana Bogdanovića, „Začaranu zoru“ Ravija Šankara i „Priču o tangu“ Astora Pjacole.
Miljenik beogradske publike, violinista Stefan Milenković odlikuje se izuzetnom profesionalizmom, kreativnošću i energijom. Još u ranom detinjstvu uspešno je osvojio koncertne scene sposobnošću da ostvari direktan kontakt sa publikom kojoj daruje nezaboravne nastupe.
Kao 25-godišnji violinista, 2002. godine, izabran je u rodnom Beogradu za „umetnika godine“. Njegova muzička i životna filozofija zasniva se na istraživanju sveukupne muzičke baštine.
Posedujući široka stilska interesovanja, Milenković je pored saradnje sa brojnim orkestrima širom sveta nastupao je sa poznatim bendom Gorilaz, kao i na koncertima koji se pamte sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim trijom – gde otkriva i osvaja nove prostore muzike svirajući naizmenično svira na akustičnoj i električnoj violini. Nedavno je beogradskoj publici predstavio projekat „Tango Compas“ koji je pokrenuo sa akordeonistom Markom Hatlakom predstavljajući temperamentnu tango muziku različitih autora u sopstvenim aranžmanima.
Za posvećenost humanitarnim akcijama dobio je mnoga priznanja. Učestvovao je na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESKO-a u Parizu, zajedno s legendarnim Plasidom Domingom, Lorinom Mazelom, Aleksisom Vajsenbergom i Jehudijem Menjuhinom.
Karamazov se dokazao kao najharizmatičniji lautista današnjice. Njegova uzbudljiva virtuozna izvođenja na lauti i gitari, sa repertoarom koji se proteže od muzike 16. veka do danas, osvojili su najbolje kritike i nezabeležene pohvale u Evropi i Americi.
Kao solista nastupao je i snimao sa vodećim međunarodnim ansamblima za ranu muziku i umetnicima kao što su Hilliard ansambl, Hesperion XX, Andreas Šol i Sting.
Vešt interpretator i tehničar na brojnim žičanim instrumentima, Karamazov je nastupao u najprestižnijim svetskim dvoranama među kojima su amsterdamski Konserthebau, londoski Vigmor Hol, berlinska Filharmonija i bečki Koncerthaus.
On ostaje posvećen istraživanju upotrebe laute u modernoj muzici. Pored solističke karijere uživa u praćenju pevača različitih stilova i kultura. Kao nekada, i dalje uživa da koncertira na iznenadnim uličnim nastupima.
Ulaznice se prodaju na blagajni Kolarčeve zadužbine po cenama od 900, 1.200 i 1.500 dinara.

Povezana vest:  VREME JE ZA POZORIŠTE! Predstave za tinejdžere i ove sezone u DOB-u