David Puzado TATE BRITAIN

Izložba Davida Pužada u Galeriji DKSG

Izložba „Once“ Davida Pužada iz Barselone biće otvorena sutra u Galeriji Doma kulture Studentski grad i tom prilikom prepoznatljivi katalonski umetnik će izložiti seriju fotografija koje je snimio 2013. godine u Tejt Modern galeriji i u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu.
Minimalističke fotografije slučajnih prolaznika pričaju o životu i promeni i predstavljaju ovekovečene trenutke, „jedinstvene momente postojanja“, navode iz DKSG.
Želeći da ukaže na sličnosti između prirode života i fotografije kao medija, Pužado i sam kaže da „u životu, kao i u fotografiji, nikada nemate drugu šansu, barem ne istu“.
Nevena Kijanovic u katalogu izložbe navodi da je promena jedina konstanta u životu, da ljudi prolaze i smenjuju se pred objektivom umetnika, dolaze i odlaze uglavnom nesvesni sadašnjeg trenutka i tog jedinstvenog momenta postojanja.
„Pužado ih je ovekovečava upravo u tom neponovljivom trenutku koga smo retko kada svesni, zaokupljeni mislima o prošlosti, brigama i nadanjima o budućnosti zbog čega često zaboravljamo da je sadašnjost zapravo jedino vreme u kojem zaista živimo i postojimo na ovom svetu“, objašnjava Kijanovic.
Taj umetnik je izlagao na brojnim izložbama širom Evrope: Španiji, Grčkoj, Nemačkoj, Srbiji. Dobitnik je nagrada i bio je finalista na mnogim takmičenjima fotografije u Španiji i u Nemačkoj.
Od 2013. živi u Beogradu, a od 2014. kroz programsku delatnost galerije „Bartcelona“, koju je osnovao u Design Districtu u Beogradu, a organizuje izložbe i gostovanja fotografa iz celog sveta.

Povezana vest:  Sećanje na Miroslava Čangalovića u Narodnom pozorištu