Beogradsko_dramsko_pozoriste_Komad Harold i Mod 6. juna premijerno u BDP-u

 

Predstava „Harold i Mod“ Kolina Higinsa, u režiji Milana Karadžića, premijerno će biti izvedena 6. juna na Velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), najavljeno je danas u tom teatru.

Ulogu mladog Harolda tumači Petar Benčina, dok njegovu dobru vilu Mod, koja rasteruje njegovu tugu i uči ga kako da se ponovo raduje životu, igra Milena Dravić.

Predstava „Harold i Mod“ je realistična bajka koja nas uči kako da se, u vremenu punom stega, normi, histerije, života bez pravih emocija i komunikacije, vratimo lepoti življenja, rekao je reditelj Milan Karadžić na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  "Biblija" i "Ništa lakše od umiranja" u užem izboru za dobitnika Ninove nagrade

Za Harolda lažna samoubistva su jedini način da privuče pažnju svoje majke, a smrt jedino što dokazuje da je, zapravo, živ. Za Mod smrt je ono za šta se priprema, sledeći logičan korak u njenom životu, ne odlazak, već prelazak na drugo mesto.

-Njih dvoje se upoznaju na groblju. Pomno proučavajući smrt, oni zajedno slave život – navela je Milena Depolo, dramaturg predstave.

Dok Harold i Mod uživaju u svakom trenutku, pridajući mu značaj i učeći iz njega, ostatak sveta je opsednut nekim sasvim sporednim vrednostima i čitava njihova egzistencija svodi se na postupanje „po pravilima službe“.

Prema rečima Milene Dravić, komad „savršeno komunicira s ovim vremenom“, s mladom generacijom koja pati od otuđenosti i doživljava „zlokobne trenutke“.

Povezana vest:  Uz kupljenu knjigu „Osmeh za svaki dan", poklon dr Colić Serum za oblikovanje tela

-Mod pripada onoj kategoriji ljudi dobre volje koji još imaju snage i želje da pomognu mladim ljudima, da im skrenu pažnju na duhovne vrednosti, na ljubav – rekla je Milena Dravić.

U predstavi igraju i Vesna Čipčić, koja tumači lik Haroldove majke, zatim Slobodan Ćustić u ulozi sveštenika, Ljubomir Bandović kao doktor, Dragan Petrović Pele kao inspektor Bernard, Bora Nenić u ulozi baštovana, kao i mladi glumci Ivana Nikolić, Jelisaveta Orašanin, Mateja Popović, Danina Jeftić i Nađa Maršićević.

Američki scenarista, glumac, reditelj i producent Kolin Higins napisao je prvu, polučasovnu verziju crnohumorne komedije „Harold i Mod“ 1967. godine.

Povezana vest:  Neverovatni popusti na Vulkanovom sajmu knjiga od 18. do 24. oktobra širom Srbije

Celovečernji film u režiji Hola Ešbija prikazan je 1971. godine, potom je objavljen istoimeni roman (1971), da bi usledile francuska televizijska adaptacija koju je režirao Žan Klod Karijer (1978) i brojne pozorišne verzije širom sveta.

Premijera predstave „Harold i Mod“ odigrana je u BDP-u dva meseca posle izvođenja na Brodveju, 23. marta 1980. godine u režiji Paola Mađelija.

U glavnim ulogama bili su Tatjana Lukjanova i Milan Erak, a nakon njegove smrti ulogu Harolda tumačio je Slobodan Beštić. Predstava je bila na repertoaru do 2003. godine, kada je preminula Tatjana Lukjanova.