Neven Dobitnici 2015

Uručena književna nagrada „Neven“ za 2014. godinu

Književna nagrada „Neven“ za 2014. godinu, koju već 60 godina dodeljuje organizacija Prijatelji dece, danas je na svečanosti u Skupštini grada dodeljena Goranu Novakovu, Dušanu Pavliću i Ivani Lukić.
U oblasti beletristike nagradu je dobio Goran Novakov za knjigu „Zrikin svet kroz rozle đozle“ u izdanju „Međunarodnog centra književnosti za decu Zmajeve dečje igre“ iz Novog Sada.
Žiri u sastavu Mila Stanojević Bajford, Vladimir Andrić i Tijana Tropin ove godine se našao pred teškim zadatkom – da odabere najbolju dečju knjigu između skoro 40 dela.
Da se žiri opredeli za zbirku pesama „Zrikin svet kroz rozle đozle“ presudile su neočekivana svežina i originalnost ovih pesama za decu, njihov humor i šarm, kao i aluzivnost koja uspostavlja veze sa starijom poezijom za decu i odrasle, navela je Tropin.
Nagradu „Neven“ za ilustraciju za 2014. godinu, o kojoj je odlučivao žiri u sastavu Vesna Moravić Balkanski, Ludvik Vinsent Gadomski i Boris Kuzmanović, dobio je Dušan Pavlić za ilustraciju knjige „Stilske igre“ u izdanju „Kreativnog centra“.
Virtuoznost Pavlićevih ilustracija, prema oceni žirija, uobličava sadržaj knjige na beskrajno zabavan način uz koji se uči, smeje, zadbavlja, inspiriše i razmišlja.
U oblsti popularne nauke nagradu „Neven“ dobila je Ivana Lukić za knjigu „Igra odrastanja – devet nivoa do pobede“ u izdanju „Kreativnog centra“.
O laureatu je odlučivao žiri u sastavu Mila Stanojević Bajford, Tijana Tropin, Vladimir Andrić i Vladimir Jelenković, ocenivši da je 2014. godina, kao i nekoliko prethodnih, donela ohrabrujuće bogatu produkciju knjiga popularne nauke.
Na odluku žirija presudno je uticala univerzalna vrednost ove knjige, upućene prevashodno adolescentima, koja je izuzetno zabavna i duhovita.
U formi kompjuterske igre, knjiga je pisana savremenim jezikom, bliska generacijama koje rastu uz bežične komunikacije, internet, tablete, društvene mrežze…
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je otvarajuću svečanu dodelu nagrada „Neven“ deci poručio da ne veruju onima koji im govore da bez čitanja dobrih knjiga lako i brzo mogu odrasti i postati uspešni ljudi koji će razumeti sve što se oko njih dešava.
„Bez čitanja dobrih i lepih knjiga lako i brzo možete postati samo prostaci kakvih, na žalost, ima svuda na svetu. Pošto sam siguran da to ne želite, budite drugačiji“, naveo je Tasovac.
On je deci digitalne ere poručio i da nastave tradiciju koju su započele njihove bake i deke čitajući Branka Ćopića i Dušana Radovića, koji su pre 60 godina dobile nagradu „Neven“ i roditelji koji su čitali dela Ljubivoja Ršumovića i Dragana Lukića.
„Oni koje kroz život vodi lepa knjiga neće zalutati čak ni u moru sadržaja na smart telefinima i internetu, jer dobra knjiga je dobra i kada se čita na tabletu, baš kao i na papiru“, istakao je Tasovac.
Predsednik organizacije Prijatelje dece Srbije Ljubivoje Ršumović je istakao da je čitanje bajki, priča i pesama, pođednako važno kao i igra, i da se deca čitajući i igrajući se pripremnaju za život.
Zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andea Radulović je ocenila da ovakve svečanosti pokazuju da naše duštvo ima višestruko talentovane pojedince koje trreba prepoznati, negovati i čuvati.
Zajedno možemo da pomognemo i najviše da uradimo kada su u najmlađem uzrastu dajući im dobre temelje koje će kasnije tokom života nadgrađivati, navela je Radulović.
Prema njenim rečima, Grad Beograd je kao tradicionalni domaćin ove svečanosti posvećen i iskren u nameri da podrži i pomogne aktivnosti i svaki rad koji doprinosi da se deca razvijaju na zdrav i kvalitetan način i da postanu srećni, zadovoljni i odgovorni ljudi.
Organizacija Prijatelji dece Srbije priznanje „Dobra igračka“ ove godine je dodelio „Kockici“ iz Subotice za didaktičku igračku Lavirint za nogu sa staklenim kuglicama.

Povezana vest:  Spektakularna predstava The Royal Horse Gala po prvi put u Srbiji