Ruza-i-trnje

Uspomene kraljice Natalije Obrenović u knjizi „Ruža i trnje“ od srede u prodaji

Knjiga „Ruža i trnje“ kraljice Natalije pokušaj je da se obuhvate najznačajniji pisani tragovi koji su ostali posle ove najomiljenije srpske kraljice, kao značajna i često dramatična svedočanstva o jednoj slavnoj epohi stvaranja moderne srpske države. U njoj su se zato našle uspomene kraljice Natalije do pred kraj XIX veka, njeni aforizmi kojima je ušla u istoriju srpske književnosti kao prva spisateljica koja se oprobala u ovom žanru u vidu knjige, kao i deo njene bogate prepiske – od venčanja sa kraljem Milanom do godina pred smrt u jednom francuskom samostanu u predvečerje Drugog svetskog rata.

Povezana vest:  Edukativna i interaktivna knjiga za najmlađe - "Lukina svemirska avantura"

Knjiga kraljice Natalije Obrenović deo je nove edicije „Savremenice“ koja je nastala u želji da se osveži ili upotpuni naše kulturno pamćenje o složenom radu značajnih Srpkinja XIX veka. Slika srpske književnosti druge polovine XIX veka, tako, postaće raznovrsnija što se tiče autorstva, sadržaja, žanrova, a dug je svakog naroda prema svom kulturnom nasleđu da neprekidno preocenjuje i vrednuje pojedina nezasluženo zaboravljena dela.

Povezana vest:  „ZLATNO DOBA“ OTVARA NOVU SEZONU DIREKTNIH PRENOSA BALETA IZ BOLJŠOJ TEATRA

Kulturna poslenica – kraljica Natalija organizovala je brojne zabave na dvoru. Radila je na emancipaciji žena u Srbiji. Učestvovala je u stvaranju lista „Domaćica“ 1879. godine. Osnivačica je Ženskog udruženja za nacionalnu domaću radinost, a bila je i pokroviteljka Više ženske škole. Vladarka – kraljica Natalija aktivno je učestvovala u vlasti neretko suprostavljajući se svome suprugu i njegovim idejama, pre svega njegovoj naklonosti ka Austriji. Razvod kralja i kraljice i te kako je imao uticaja na političku scenu Srbije. Naime, političari koji su podržavali kraljicu Nataliju i koji su bili njeni prijatelji, bili su neprijatelji kralja, i obrnuto. Tokom Prvog svetskog rata kraljica Natalija pomagala je srpskom narodu.

Povezana vest:  Jelena Bačić Alimpić puna dva sata potpisivala novu knjigu Beograđanima

Knjigu „Ruža i trnje“ možete pronaći od srede, 14. oktobra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.