Otvoreni depo 2

Upoznavanje sa štafetama u Kući cveća

U okviru izložbe „Figure sećanja“ u Kući cveća četvrtkom i svake poslednje subote u mesecu biće organizovan prateći program pod naziom „Otvoreni depo“.
Na taj način posetiocima se pruža mogućnost da se bolje upoznaju sa zbirkom štafeta koja se danas čuva u Muzeju, a koja broji preko 20.000 predmeta.
Kroz razgovor sa kustosom posetioci će moći da saznaju mnogobrojne podatke o štafetnim trčanjima, palicama, sletovima i proslavama 25. maja kao i kako su se manifestacije, ali i same štafete menjale tokom godina.
Zainteresovani će moći da čuju zanimljive priče o štafetama, njihovoj raznolikosti i velikom broju, da ih bliže pogledaju, podignu i detaljnije prouče, najavljuju iz Muzeja istorije Jugoslavije.
Izložbom „Figure sećanja“ se obeležava 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja, a realizovana je sa idejom da prikaže mehanizme kolektivnog sećanja i na inovativan način interpretira muzejski fond, arhivsku građu i dokumentarni video materijal, povezujući ga sa savremenim trenutkom.
Izložba obuhvata period pre i posle Titove smrti, počev od 1945. godine do 2014, kao i segment koji se odnosi na samu sahranu.
Jedna celina izložbe posvećena je štafetama koje su Josipu Brozu slate 25. maja, a koje u Muzej i danas pristižu.
Izloženo je oko 200 štafeta različitih darodavaca – pionira, omladine, pripadnika raznih saveza i udruženja, poljoprivrednika, građana različitih gradova i sela, kolektiva različitih preduzeća, boraca, vojske.

Povezana vest:  Novo u ponudi! Lagunini cegeri sa citatima iz Koeljovog "Alhemičara"

PHOTO: Marko Risović/Muzej istorije Jugoslavije