sajam2

Laguna na 60. Sajmu knjiga u Beogradu

Sajam knjiga u Beogradu počinje 25. oktobra i trajaće do 1. novembra, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ekskluzivnim izdanjima izdavačkih kuća, svetskim premijerama i nagrađivanim autorima. Najveća sajamska svetkovina knjige ove godine održava se pod sloganom „Šta bi bilo da nije bilo“.
Laguna, nesporno najveći srpski i regionalni izdavač, danas je u Delfi Caféu u SKC-u predstavila svoj nastup na jubilarnom 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu promovisanjem izdavačke produkcije između dva Sajma, hitova i najavom gostiju koji će posetiti Lagunin štand.
Na današnjoj konferenciji za novinare, koju izdavačka kuća Laguna tradicionalno organizuje pred Sajam knjiga, o predstavljanju Lagune na predstojećoj manifestaciji govorio je Dejan Papić, direktor izdavačke kuće Laguna, Vesna Mihailović, direktorka knjižarskog lanca Delfi, Ana Spasojević, direktorka marketinga Lagune, Vanja Gavrovski, PR izdavačke kuće Laguna, i Rajka Šinik Vulić, direktorka Odeljenja za PR i društveno odgovorno poslavanje Banca Intesa.
Dejan Papić se upravo vratio iz Frankfurta gde je posetio najveći sajam knjiga na svetu sa lepom pričom da su ga strani agenti ispitivali u čemu je fenomen Lagune jer se u izdavaštvu ne pamti da je neko tako brzo postao međunarodno poznati izdavač i pokrenuo lanac knjižara. Od agenta Paula Koelja je saznao da je Koeljo prema rezultatima prodaje njegovih knjiga popularniji u Srbiji nego u Portugaliji. Papić je rekao da su za uspeh zaslužni čitaoci jer bez njih ne bi mogao da postigne to što je do sada uradio i da uskoro obeležava svoj 3000. naslov. Između dva Sajma, prema rečima Papića, ovaj izdavač je objavio više knjiga nego ikada i to je 354 nova naslova, a sa reizdanjima ukupno 552 knjige. On se posebno ponosi Klubom čitalaca koji broji blizu 400.000, a što je bitno svi su aktivni i u stalnoj komunikaciji s knjižarima koji ih obaveštavaju o novim izdanjima.
Direktor Lagune je, s punim pravom, ponosan na reizdanje najboljeg srpskog romana svih vremena –„Seobe“ Miloša Crnjanskog. Izdanje je u jednom tomu, u luksuznoj opremi, i obuhvata „Seobe“ i „Drugu knjigu Seoba“, a cena je samo 999 dinara. Prošlogodišnje izdanje „Romana“ Ive Andrića u jednom tomu i po istoj ceni prodato je do sada u 35.000 primeraka.
Na predstojećem jubilarnom 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu počasni gost je Rusija, zemlja kulture i znamenitih književnika.
U skladu sa svojom misijom negovanja kulturnih vrednosti Laguna je nedavno objavila knjigu priča najvažnijeg savremenog ruskog pisca Viktora Peljevina „Kristalni svet“. Pred sam početak sajamske manifestacije, 23. oktobra izaći će i knjige kojima je tema Rusija: „Samoubistvo“ Marka Aldanova i „Ništa nije istina i sve je moguće“ Pitera Pomoranceva, naturalizovanog Britanca koji je rođen u SSSR-u ali je po rođenju stigao sa roditeljima u Englesku. Tema njegovog romana je aktuelna Rusija u kojoj je diktatura rijaliti šou.
Možda je najvažnija knjiga, nadovezao se Papić, „Idi postavi stražara“ Harper Li, autorke američkog klasika „Ubiti pticu rugalicu“ i dobitnice Pulicerove nagrade. Na ovu knjigu čekalo se više od pola veka, budući da ju je Harper Li napisala pedesetih godina 20. veka a pronađena je krajem prošle godine. U romanu se družimo s istim junacima, samo dvadesetak godina kasnije. „Ako je suditi po uspehu koji je doživela u Frankfurtu, to će biti svetski hit“, smatra Papić.
Kada je reč o domaćim autorima Papić je istakao da dobri pisci mogu da budu ličnosti koje smo do sada znali po drugim profesijama. U tu kategoriju je uvrstio glumca Lazara Ristovskog i režisera Srđana Dragojevića, čije knjige već dobijaju nova izdanja. On je među potencijalno velike bestselere uvrstio novu trilogiju Jelene Bačić Alimpić „Kazna za greh“ čiji je prvi tom „Noć kada su došli svatovi“ već postavio neke nove rekorde u brzini kojom se prodaje u celoj Srbiji.
Između dva Sajma Lagunin autor Filip David dobio je Ninovu nagradu. Godinu 2015. obeležio je i „Islednik“, novi roman Dragana Velikića, koji je dobio nagradu „Kočićevo pero“.
Savremenu srpsku književnost Laguna je obogatila i novim romanom Vladimira Kecmanovića „Osama“. Nakon knjige „Tušta i tma“ Miljenko Jergović i Svetislav Basara nastavljaju sa „ogovaranjem ovog palog sveta“ u knjizi „Drugi krug“. Čitaoci u Srbiji su pokazali da vole i knjige Vedrane Rudan koja će na Sajmu knjiga u Beogradu predstaviti zbirku tekstova „Zašto psujem“.
Na štandovima Lagune u Hali 1 i Hali 4 čitaoci će moći da pronađu i svetske hitove: „Grej“ E L Džejms, „Stare grobove“ Tonija Parsonsa, roman „Gde si?“ pisca najčitanijih savremenih francuskih romana na svetu Marka Levija, sjajne trilere Jua Nesbea „Slepi miš“ i „Oklopno srce“ i mnoge druge svetske i domaće hitove.
Direktorka knjižara Delfi Vesna Mihailović pozvala je posetioce Sajma da posete knjižaru u Hali 4 u kojoj će biti svi noviteti po sajamskim cenama, a biće popusta za one koji kupe tri knjige, kao i poklona od sponzora. I ostale knjižare širom zemlje imaće sajamske popuste, tako da će svi koji naruče knjige putem interneta biti oslobođeni plaćanja poštarine za knjige čiji iznos pređe 2000 dinara. U toku Sajma knjiga na sajtu delfi.rs pored redovnog popusta od 15% koji važi za sve naslove domaćih izdavača važiće i dodatni količinski popust od 15% za kupovinu tri ili više knjiga. Pored toga, veliki broj artikala iz gift programa biće na popustu do 70% dok će muzička izdanja biti na popustu do 60%.
U vreme Sajma i do kraja godine Delfi će otvoriti nove knjižare u Zrenjaninu i u šoping centru na Zvezdari, a neke će biti proširene poput knjižare u Subotici.
Jedan od razloga zašto čitaoci vole Sajam knjiga jeste i mogućnost da se sretnu sa svojim omiljenim piscima. Na štandu Lagune u Hali 1 svoje knjige potpisivaće Vedrana Rudan, Miljenko Jergović, Svetislav Basara, Dragan Velikić, Vladimir Kecmanović, Filip David, Kristina Oksenberg Karađorđević i mnogi drugi pisci.
Sajam knjiga je i prilika da se obnovi kućna biblioteka a tome u prilog idu i brojni popusti i akcije. Ana Spasojević, direktorka marketinga, skrenula je pažnju na značajne popuste poput enciklopedija koje će biti jeftinije za 50 odsto. Ove godine na oba Lagunina štanda u Halama 1 i 4 moći će da se kupe knjige po izuzetnim cenama, a imaćemo i akcije 3 knjige za 299 din., 3 knjige za 499 din. i 3 knjige za 999 din. Sajamski popust za Lagunina izdanja iznosiće 15%, a kao i ranijih godina uračunavaće se i dodatni količinski popust od 10% prilikom kupovine tri ili više knjiga.
Na štandu Delfi knjižara tokom Sajma važiće popust od 15% prilikom kupovine do 4 knjige, popust od 20% prilikom kupovine od 5 do 8 knjiga i popust od 25% prilikom kupovine 9 i više knjiga. Ukoliko posetite Delfi štand sa flajerom sa Laguninog štanda, na ove popuste imaćete i dodatnih 5% popusta. Ovi popusti važiće za sve knjige, osim za knjige čije su cene snižene na akciji 30% i 50%, kao i za Lagunine naslove na koje ne ide popust. Poseban popust od 30% važiće za knjige Paula Koelja u Paideinom izdanju, kao i za pojedine naslove izdavača Lento i Stubovi kulture. Za odabranih 100 Laguninih naslova i oko 1000 stranih naslova, važiće popust od čak 50%.
Banca Intesa, koja tradicionalno korisnicima svojih kreditnih kartica pruža više, prijatelj je Lagune i na predstojećem Sajmu knjiga. Tokom trajanja 60. Beogradskog međunarodnog sajma knjiga klijenti Banke imaće priliku da na već snižena Lagunina izdanja ostvare dodatni popust ukoliko svoje kupovine budu izmirivali MasterCard, American Express ili Visa kreditnim karticama Banca Intesa. U periodu od 25. oktobra do 1. novembra ove godine njih očekuje 20 odsto popusta na maloprodajne cene naslova izdavačke kuće Laguna, a specijalna pogodnost odnosiće se kako na plaćanje transakcija u celosti tako i na plaćanja na do 6 mesečnih rata bez kamate. Povoljnija kupovina biće dostupna na štandovima Lagune i knjižara Delfi u halama Beogradskog sajma. Saradnja Banca Intesa i izdavačke kuće Laguna odvija se već duži niz godina a od maja 2015. ljubiteljima Laguninih naslova omogućava i posebne pogodnosti za plaćanja kreditnim karticama Banke koje će važiti i po završetku ovogodišnjeg Sajma knjiga.
Kao i do sada, ovogodišnji Međunarodni beogradski sajam knjiga prilika je u kojoj će Laguna predstaviti brojna izdanja, uz bogatstvo i raznolikost pratećeg programa i brojnih iznenađenja, što će tradicionalno obeležiti poslednju nedelju oktobra u Beogradu kao praznik knjige i kulture. U duhu jubileja i dobre tradicije spremno dočekujemo jubilarni 60. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu i želimo vam dobrodošlicu.

Povezana vest:  Hit Vulkanovog sajma knjiga: Poslednja vezirova noć