SamoubistvoNista nije istina i sve je moguce

Od danas u prodaji knjige o Rusiji u izdanju Lagune

Dve knjige koje za temu imaju Rusiju, „Samoubistvo“ Marka Aldanova i „Ništa nije istina i sve je moguće“ Pitera Pomeranceva u petak, 23. oktobra naći će se u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.
„Samoubistvo“ je remek-delo najvećeg ruskog pisca istorijskih romana XX veka Marka Aldanova (1888–1957), uzbudljiva panorama prilika u Rusiji i Evropi u vreme nastajanja i razvoja socijalističkih ideja i izbijanja Oktobarske revolucije. Prvi put se pojavljuje na srpskom jeziku u izdanju Lagune.
Rasvetljavajući sudbine pojedinaca, klasa, naroda pa i čitave protekle epohe, roman raspliće niti koje dovode do izbijanja Prvog svetskog rata i odgovornosti velikih sila koje su zbog pukog prestiža gurnule svet u globalnu kataklizmu. U romanu se mešaju zbivanja u Rusiji i evropskim prestonicama, svuda gde se okupljaju anarhosocijalisti svih boja i narodnosti, u kojima verno i živo svoje istorijske uloge igraju Lenjin, Staljin, nemački car Vilhelm II, Franja Josif, Musolini, Ajnštajn i mnoge drugi istorijski i izmišljeni likovi s početka XX veka.
Majstor psihološkog portretisanja, erudita i poznavalac epohe o kojoj piše, neumorni istraživač istorijske građe koju vešto utkiva u romaneskno tkivo, Aldanov za junake svog romana uzima bračni par Lastočkin, idealiste i imućne preduzimače u Rusiji, zastupnike ideje pravednog i ustavnog društva i ukidanja carskog samodržavlja. Oni idealizuju potencijale i perspektive Rusije na pragu XX veka, pomažu i podržavaju sve snažniji revolucionarni pokret u zemlji i inostranstvu, precenjujući njegove ciljeve i potencijale, pa će i sami, posle sloma carizma i dolaska boljševika na vlast, podeliti sudbinu i stare Evrope i carske Rusije.
„Ništa nije istina i sve je moguće“ je još jedna knjiga koja za temu ima Rusiju. Piter Pomerancev, britanski autor i TV producent, koji je emigrirao s roditeljima iz Sovjetskog Saveza kada je imao deset meseci (1978), napisao je neku vrstu memoara o onome što je video i doživeo tokom devet godina koliko je proveo u Rusiji (2001–2010) kao producent rijalitija. Fokusirao se na ono što Rusiju čini drugačijom u odnosu na ostale evropske zemlje. To su u stvari kratke priče koje zajedno predstavljaju sliku današnje Rusije. Priče su neverovatne: samoubistva ruskih supermodela u koja je uključena sekta samopomoći, žena koju je Kremlj optužio da se bavi ilegalnim poslom i koja je poslata u zatvor bez ikakvog razloga…
Taj svet u kojem sve pršti od novog novca i nove moći menja se toliko brzo da potire svaki osećaj stvarnosti; život se u njemu doživljava kao zahuktali, glamurozni maskenbal gde se identitet lako menja, jednako kao što su promenljive i sve vrednosti. On je dom novom obliku autoritarizma, daleko suptilnijem od onih kakve znamo iz dvadesetog veka, čije naglo širenje predstavlja izazov za svetski poredak.
„Ništa nije istina i sve je moguće“ je izuzetna knjiga – snažna i zabavna koliko i uznemirujuća – koja predstavlja uzbudljivu vožnju kroz politički i moralni vakuum savremene Rusije.
Laguna je nedavno objavila i knjigu priča najvažnijeg savremenog ruskog pisca Viktora Peljevina, „Kristalni svet“.

Povezana vest:  Naučite kako da zaradite više uz knjigu Pametna žena, bogata žena