Dnevnik iz Gvantanama

„Dnevnik iz Gvantanama“ ekskluzivno na Sajmu knjiga

Prvi i jedini dnevnik pritvorenika koji je još zatvoren u najozloglašenijem političkom zatvoru na planeti, zatvoru Gvantanamo, čitaoci mogu pronaći samo na štandu Lagune u Halama 1 i 4.

Ovo nije samo zapis o zloupotrebi sile i nepravdi već i zastrašujući memoari i dokument od neverovatnog istorijskog značaja.

Od 2002. godine Mohamedu uld Slahi je zatvoren u pritvoreničkom logoru u Zalivu Gvantanamo na Kubi. Svih ovih godina Sjedinjene Države ga uopšte nisu optužile za neki zločin. Jedan federalni sudija naredio je marta 2010. njegovo puštanje, ali je vlada Sjedinjenih Američkih Država osporila tu odluku i nema naznake da nameravaju da ga puste.

Povezana vest:  Zagrebački solisti i Sreten Krstić - proslavljeni orkestar posle više od tri decenije na Kolarcu!

Posle tri godine zarobljeništva, Slahi je počeo da piše dnevnik i prepričava život pre nego što je nestao u američkom zatvoreništvu, a zatim i „beskrajno putovanje po svetu zatvora“  i ispitivanja, kao i svakodnevni život otkad je pritvorenik u Gvantanamu. Njegov dnevnik ne samo da je živ zapis o pogrešnom sprovođenju pravde već i duboko lična autobiografija – užasavajuća, puna crnog humora i iznenađujuće blaga.

Povezana vest:  Priča o velikoj i grešnoj ljubavi: U čarobnoj noći

Knjigu je redigovao Lari Sims, pisac i borac za ljudska prava. Mnogo godina je upravljao Programom slobode pisanja u Američkom PEN centru.

Muhamedu uld Slahi je rođen u jednom gradiću u Mauritaniji 1970. Dobio je stipendiju za studije u Nemačkoj, gde je nekoliko godina radio kao inženjer. U Mauritaniju se vratio 2000. Sledeće godine, na zahtev Sjedinjenih Država, mauritanske vlasti su ga pritvorile i isporučile ga Jordanu, gde je zatvoren; kasnije je opet isporučen, prvo u vazduhoplovnu bazu u Bagramu u Avganistanu i konačno, 5. avgusta 2002, u zatvor Sjedinjenih Država u Zalivu Gvantanamo na Kubi, gde je podvrgnut žestokom mučenju. Još je zatvoren u Gvantanamu.

Povezana vest:  Dinamičan i napet roman "Ubistvo u Kapetan Mišinoj" Nenada Novaka Stefanovića u prodaji