Nada Kolundzija 3

Nada Kolundžija – 40 godina sa crnim i belim dirkama

Pijanistkinja Nada Kolundžija, obeležiće 40 godina svoje karijere, koncertom pod nazivom „40 godina sa crnim i belim dirkama“, 1. novembra u Mikser hausu, na otvaranju festivala BUNT.
Iz obimnog repertoara, koji je gradila godinama, Kolundžija je za ovu priliku odabrala interesantan program kompozicija za klavir, klavir igračku, muzičku kutiju i klavir i traku.
Na repertoaru će biti kompozicije Perta, Gurdžijeva, Jakoba TV-a, Batagova i domaćih autora, najavio je Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije „Gvarnerius“.
Iz „kućne fabrike“ Nade Kolundžije, pasioniranog promotera savremene muzike, izlazile su ideje i programi kojima je upoznavala beogradsku publiku sa novim delima ili onima koja su našoj sredini bila nepoznata – od klasika 20. veka do najnovijih ostvarenja, izvodeći većinu njih premijerno.
Gostovala je u Evropi, Americi i Aziji i bila gost mnogih festivala. Za nju su pisali domaći i strani autori.
Svoje nastupe je obogatila sviranjem klavira igračke, prepariranog klavira, kombinacijom klavira i snimljenih audio matrica, četvrtstepenom muzikom za dva klavira i multimedijalnim konceptima.
Dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja.
„Nada Kolundžija je pasionirana pobornica savremene muzike čija retka i neponovljiva poetika interpretacije prevazilazi okvire uobičajene izvođačke prakse i očituje se na nivou izbora dela, dramaturgije koncerta i načina izvođenja“, primetila je muzikolog Ana Kotevsa.
„Fascinantna je Nadina vera u misiju svojih zamisli, zato što beskompromisno pristupa njihovoj realizaciji i to s toliko nepogrešivo usmerene kreativne energije da se pozitivni efekat ne može mimoići“, ocenio je red. prof. Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Nikša Gligo.
Koncert u Mikser hausu podržali su SOKOJ i Grad Beograd.

Povezana vest:  Komplet knjiga "Kazna za greh" od 10. avgusta u prodaji