Vinca Znamenje bogova

Ivan Drajzl – nova nada domaće književnosti

Ovogodišnji Sajam knjiga „iznedrio“ je novu nadu domaće književne scene – doktora filoloških nauka iz Niša Ivana Drajzla koji je kod Portalibrisa objavio, za ovo tržište, neobičan roman – „Vinča: Znamenje bogova“.
Kako je Drajzl rekao medijma, reč je o avanturi smeštenoj u 4700. pre nove ere kada je Vinča bila kulturni, ekonomski centar sveta.
Drajzl navodi da je „Vinča“ istovremeno drama, horor, avanturistički roman, ali čitaoci mogu da nauče mnogo o životu na Balkanu, u mestu koje je bilo hiljadama godina ispred svog vremena, gde su ljudi živeli u miru.
Na pitanje kako je doktor filoloških nauka došao na ideju da napiše istorijski roman, Drajzl kroz smeh kaže da ima široka interesovanja i da mnogo čita.
Čitao sam „Dinu“ i poželeo sam da napišem nešto slično ali sam na kraju završio u sasvim drugoj priči koja je, iako je fikcija, ima realnih elemenata, rekao je Drajzl i dodao: „Ovo je bajka ali u realnim okvirima“.
Dok su egipatske piramide bile tek san daleke budućnosti i dok su zapadnom Evropom lutala plemena sa kamenim sekirama, odevena u štavljene kože, na Balkanu je cvetala civilizacija hiljadama godina naprednija od svog vremena, moćni narod koji je prvi u istoriji čovečanstva topio metal i čiji su trgovci vladali svekolikim znanjima i nepojmljivom mudrošću, poziva izdavač na čitanje romana.

Povezana vest:  Izložba u Beču: „Pod tuđim nebom. O životu jugoslovenskih radnika u Austriji.“