pavle jerinic

Nagrada „Petar Banićević“ glumcu Pavlu Jeriniću

Glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Pavle Jerinić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Petar Banićević“ koju dodeljuje nacionalni teatar.
Jednoglasnu odluku doneo je žiri kojim je predsedavao v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta Željko Hubač, a članovi su bili glumci Nela Mihailović i Slobodan Ćustić.
Jerinić je nagradu dobio za ulogu Deli Jove u predstavi „Bela kafa“, po tekstu Aleksandra Ace Popovića i u režiji Milana Neškovića.
Nagrada „Petar Banićević“ dodeljuje se mladom glumcu ili glumici starosne dobi do 35 godina, koji su umetnički istakli u periodu od 1. novembra prethodne do 31. oktobra tekuće godine i iskazali visok profesionalizam u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu.
Priznanje, ustanovljeno 2011. godine, sastoji se od originalanog umetničkog dela sa likom velikana srpskog glumišta Banićevića, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.
Dosadašnji dobitnici su Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević i Nada Šargin.
Nagrada će svečano biti uručena 12. novembra, na sceni „Raša Plaović“, na prvom narednom izvođenju „Bele kafe“, saopštilo je Narodno pozorište.

Povezana vest:  „Dvoje u jednom srcu“ autorke Džozi Silver u prodaji