laguna guzva

Registrovana 182.684 posetioca 60. sajma knjiga

Jubilani, 60. Beogradski sajam knjiga, koji je zavtvoren sinoć, posetila su 182.684 posetioca, saopštili su organizatori.
Na Sajamu, koji je trajao od 25.oktobar do 1. novembar, bilo je 488 direktnih izlagača i suizlagača, od čega 421 domaći.
Inostranih izlagača bilo je 67 i to iz Rusije, počasnog gosta, Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Velike Britanije, Indije, Irana, Italije, Japana, Kine, Nemačke, Rumunije, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Španije, Crne Gore.
Ukupno je bilo 943 učesnika (izlagači, suizlagači i zastupljene firme) i njima je na raspolaganju bilo 29.968 kvadratnih metara izložbenog prostora.
Održano je 450 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača i priređeno 16 izložbi.
Sajam je pratilo 1.111 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih, štampanih i onlajn medija iz zemlje i inostranstva.
Predstavnika srpskih medija bilo je 1.011, dok je 100 novinara stiglo iz Australije, Irana, Japana, Kine, Rusije, Ukrajine, Belorusije, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije i Crne Gore.
Na sajmu su proglašeni izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavač iz dijaspore, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.
Prvi put je u okviru Beogradskog sajma knjiga održan Festival stvaralaštva mladih na kome je predstavljeno 10 programa iz muzičko-scenske, dramske i likovne oblasti, koji za predložak imaju knjigu i čiji stvaraoci su mlađi od 30 godina.
U okviru drugog Festivala slovenske knjige, koji je održan prvi put na Beogradskom sajmu, predstavljeno je 179 knjiga, a u okviru Foruma slovenskih kultura – 47.
Povodom jubileja Beogradskog sajma knjiga, izdata je monografija i snimljena su dva filma dokumentarna filma.

Povezana vest:  Knjiga „Zamka sreće“ za sve ljubitelje popularne psihologije