Hundertvaserova Kuca umetnost

Beč: Hundertvaserova „Kuća umetnosti“

Šarene površine, nepravilni oblici obrasli u zelenilo samo su deo onoga po čemu je „Kuća umetnosti“ u Beču prepoznatljiva. Čuveni bečki slikar Fridensrajh Hundertvaser (1928-2000) ovakvim stilom nije samo bečkoj arhitekturi dao nove impulse, nego je uspeo da stvori i specifični izložbeni prostor koji pored njegove izložbe prikazuje aktuelna dostignuća savremene umetnosti.

Povezana vest:  Premijera Matice Gorana Petrovića u Ateljeu 212

„Kuća umetnosti“ nastala je tako što je Hundertvaser kupio nekadašnju čuvenu fabriku nameštaja od savijenog drveta „Tonet“ koju je u potpunosti rekonstruisao u svom stilu. Ova nekad neupadljiva zgrada danas odiše nepravilnim elementima od stakla, metala, cigala, drveta i keramike u raznim bojama i prava je atrakcija za turiste.

„Kuća umetnosti“ otvorena je 1991. godine i u njoj se na dva sprata može videti stalna Hundertvaserova postavka, dok se na preostala dva smenjuju izložbe savremenih umetnika. U prizemlju zgrade nalazi se takozvana „Garaža“ u kojoj se umetnici kritički bave Hundertvaserovim tezama o održivosti, klimatskim promenama, reciklaži i urbanosti, dok se u podrumu u „Galeriji“ mogu videti odabrani radovi novije umetnosti fotografije.

Povezana vest:  Nacionalni balet Španije stiže po prvi put u Beograd

Nedaleko od „Kuće umetnosti“ u Beču nalazi se i „Hundertvaserova kuća“ koja predstavlja jednu od najneobičnijih građevina u austrijskoj prestonici. U kafeu u prizemlju besplatno se može pogledati film u kojem je lično Hundertvaser vodič kroz svoju kuću.

PHOTO: Kunst Haus Wien / W.Simlinger