knjizevni-vodic-kroz-beograd-korice

„Književni vodič kroz Beograd“ Jove Anđića u prodaji od petka

Izdavačka kuća Laguna objavila je „Književni vodič kroz Beograd“ Jove Anđića, reprezentativni dokument o Beogradu kao gradu velikih pisaca.

Danilo Kiš, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Branko Miljković i Dušan Radović samo su neki od pisaca kroz čije je priče o intimnim i stvaralačkim sudbinama ispričana istorija Beograda kao grada velikih književnika.

Povezanost pisaca sa Beogradom i trajnost njihovog uticaja na identitet grada iskazana je koliko obimnom faktografijom i pripovedanjem o životu i radu pisaca toliko i pažljivim odabirom izvoda iz dela kojima se završava svako poglavlje: proznih odlomaka i stihova posvećenih Beogradu koji otkrivaju autentičnost doživljaja grada u kojem je autor ispunio svoju sudbinu.

Povezana vest:  Skup u SANU o fotonici - tehnologiji 21. veka

Kao obiman izvor biobibliografskih detalja, „Književni vodič kroz Beograd“ dragocen je svim izučavaocima srpske književnosti i istorije, kako učenicima i studentima tako i stručnjacima. Budući da sadrži i precizne mape i nekoliko stotina fotografija i topografskih odrednica, predstavlja izvanredan vodič za kretanje kroz savremeni Beograd i upoznavanje s njegovom književnom i kulturnom istorijom.

Posebnu vrednost „Vodiča“ čine tačke ukrštanja, odnosno mesta susreta pisaca u beogradskom vremenu i prostoru koja su istaknuta u posebnoj mapi (institucije, kafane, parkovi, šetališta, obale…) Izdvaja se i jedinstven poduhvat mapiranja Novog groblja na kojem su se završile životne staze pisaca, čime je poštovaocima beogradskih književnika omogućeno da posete njihova utočišta.

Povezana vest:  Jasmina Trumbetaš Petrović kao Manon Lesko, 4. marta u Madlenianumu

Knjiga za svaku kućnu biblioteku! Sadrži mnoštvo nepoznatih podataka o privatnim životima, a naslednici pisaca su dali na uvid mnoštvo dokumenata, fotogafija, rukopisa, tako da su informacije iznete u knjizi verodostojne.

Jovo Anđić je rođen 1953. Posle višegodišnjeg rada u turizmu bavio se kulturnim nasleđem što je krunisao pokretanjem manifestacije „Dani evropske baštine“ u Beogradu i Srbiji 2002. Istovremeno pisao tekstove iz oblasti turizma, ekonomije i kulture, i putopise u nedeljnim novinama, magazinima i stručnim časopisima, kao i scenarija za radio i televiziju. Osnivač je Centra za kulturne inicijative „Kulttura“. Autor je ilustrovanog vodiča „Beograd za decu“. „Književni vodič kroz Beograd“ najpre je realizovan kao serijal u magazinu „Bel Gest“. Na kraju je to iskustvo, uz obilje fotografija, zapisa raznih vrsta, dokumenata i malo poznatih činjenica o piscima i njihovom Beogradu, uobličeno u jedinstvenu knjigu „Književni vodič kroz Beograd“.

Povezana vest:  Novi roman Dejvida Nikolsa od četvrtka u prodaji

Knjigu možete pronaći od petka, 13. novembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.