konfucije sc 15112015 0044

Spektakularna koreodrama o Konfučijevom životu

Skoro 60 igrača Kineskog nacionalnog plesnog teatra izvelo je večeras u Sava Centru spektakularnu koreodramu koja prikazuje Konfučijevo putovanje svetom.
Pre predstave, minutom ćutanja odata je pošta žrtvama terorističkih napada u Parizu.
Igrači u raskošnim, klasičnim kostimima, očaravajućom muzikom i prelepom koreografijom predstavili su Konfučijev život, ljudska osećanja, duhovne kvalitete i mudrost.

konfucije sc 15112015 0039
Koreodrama, koja je imala premijeru u Australiji na Samitu G20, prikazuje Konfučijevo putovanje svetom, u nadi da će zalečiti društvo i pomoći narodu svojom doktrinom dobročinstva i morala.
U svojim snovima video je savršen svet harmonije i vrlina, a oko sebe rat, pokolj, siromaštvo i glad.
Ljudi su ostajali bez domova, šuma nebeskih badema pretvorena je u bojno polje, a Konfučije peva „Pesmu orhideja“, ne kao pesmu samosažaljenja, već odu hrabrosti pred teškim zadatkom koji mu predstoji.
Publika, u kojoj su bili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ambasadori Kine, Rusije i Velike Britanije, Li Mančang, Aleksandar Čepurin i Danijel Kif, stojeći je pozdravila mnogobrojni ansambl.
Moćnim muzičkim ritmom, uzbudljivim plesom, zanimljivom scenografijom i svetlosnim efektima, ansambl, koji uglavnom nastupa pred bitnim državnicima, oduševio je okupljene u Sava Centru.
Predstava „Konfučije“ do sada je prikazana u Njujorku, San Francisku, Vašingtonu, Oslu, Amsterdamu, Parizu, Abu Dabiju, a turneja po centralnoj i istočnoj Evropi, pored Beograda, obuhvata i Skoplje, Atinu i Sofiju.
Gostovanje Kineske nacionalne opere i plesno-dramskog teatra u Beogradu organizovali su Sava Centar i Nacionalna fondacija za umetničku igru, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe slika "Metanoja" Aleksandre Ane Mikarić

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES