otelo poster

Premijerom opere „Otelo“ Narodno pozorište obeležava svoj dan

Opera „Otelo“ Đuzepea Verdija, u režiji Paola Bajoka i pod dirigentskim vođstvom Ane Zorane Brajović biće premijerno izvedena 22. novembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Brajović je na konferenciji za novinare rekla da je „Otelo“, od svih Verdijevih dela kojima je dirigovala, najkompleksnije i dodala da je privilegija imati tu operu na sceni nacionalnog teatra.
Ona je pohvalila entuzijazam i podršku celog ansambla i skrenula pažnju na činjenicu da će ovom predstavom ona i tenor Dušan Plazinić, u ulozi Otela, obeležiti 20 godina umetničkog rada.
Brajović je pomenula da je Verdi napisao „Otelo“ isključivo za svoju dušu i izrazila zadovoljstvo što su uspeli da pripreme predstavu uz dva zapažena gostovanja, u Temišvaru i Krajovi.
Reditelj Bajako, koji prvi put radi u Narodnom pozorištu, rekao je da je to za njega dvostruki izazov – da kreira nešto divno za taj teatar i da prenese publici Verdijevo remek delo, nešto jedinstveno i za pamćenje.
„Otelo je vrlo snažna i moderna opera, neobična za Verdija. Veza između opere i Šekspirovog dela je jaka i zato sam želeo da kreiram snažnu dramu, jer opera nije samo pevanje“, objasnio je on.
Bajako je istakao da je imao još jedan izazov, da Beograđanima prenese atmosferu Kipra, prelepog ostrva koje odlično poznaje.
On je zahvalio pevačima od kojih je zahtevao da budu i izvrsni glumci, izrazivši nadu da će publika uživati u novoj predstavi Narodnog pozorišta.
Uloge u alternaciji pevaju Plazinić i Janko Sinadinović (Otelo), Jasmina Trumbetaš Petrović/Marija Papajoanu/Ana Rupčić (Dezdemona), Miodrag D. Jovanović/Dragutin Matić/Vuk Zekić (Jago), Svetlana Nestorov/Ljubica Vraneš/Tamara Nikezić (Emilija), Nenad Čiča/Marko Živković (Kasio).
U ansamblu su i Slobodan Živković/Danilo Stošić (Rodrigo), Sveto Kastratović/Strahinja Đokić (Lodoviko), Ljubodrag Begović/Pavle Žarkov (Montano), Predrag Gligorić/Gavrilo Rabrenović (Glasnik).
Scenograf je Nevenka Vidak, pomoćnik reditelja Ana Grigorović, a video produkciju potpisuje Petar Antonović. Učestvuju Orkestar i Hor Opere.
Sledeće izvođenje sa drugim solistima je 25. novembra.

Povezana vest:  Neli Andreeva i hor "Filip Kutev" u sredu na Kolarcu!