kovaci

Jubilarno 200. izvođenje „Kovača“ 25. novembra na sceni „Raša Plaović“

Predstava „Kovači“, po tekstu Miloša Nikolića, u režiji Stefana Sablića, biće izvedena jubilarni 200. put u sredu 25. novembra (20,30) na Sceni „Raša Plaović“.
Komad je spreman početkom sezone 2003/2004. u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Centra za kulturu iz Pančeva na čijoj sceni je premijerno izveden 13. novembra 2003. godine.
Beogradska premijera održana je 18. decembra na Sceni „Raša Plaović“, a u podeli su bili Branko Vidaković (Peter), Milenko Pavlov (Aca), Zorica Mirković (Lujza) i Stanko Bogojević (Ivan) .
Od prvog izvođenja, lik Ace igra Milenko Pavlov, a ulogu Lujze tumači Zorica Mirković, osim na gostovanju u Kanadi 2011. godine kada je umesto nje nastupila Sonja Knežević. Petera igra Branko Vidaković kojeg su jedno vreme menjali Radovan Miljanić i Uroš Urošević, dok umesto Stanka Bogojevića lik Ivana već nekoliko sezona tumači Dragan Gidža Nikolić.
Dramaturg predstave je Zoran Raičević, scenograf Dejan Pantelić, kostimograf Katarina Grčić, dok je za scenski pokret bio zadužen Ivica Klemenc.
Nikolićeva komedija govori o Srbinu, kovaču, koji dolazi u bavarsku kovačnicu, u kojoj je radio dok je bio u logoru za vreme Drugog svetskog rata, da vidi da nije slučajno sin bavarskog kovača možda njegov sin. Ispostavlja se da je sin Nemca kovača, koji je bio na frontu u Rusiji – Srbin, da je sin Srbina kovača, koji je bio u logoru u Nemačkoj – Rus, a da je sin Rusa kovača, koji je oslobađao selo Srbina kovača – Nemac…
Predstavu je do sada videlo oko 33000 gledalaca u Beogradu i na scenama u Pančevu, Paraćinu, Ivanjici, Požarevcu, Ubu, Gračanici, Hoči, Bijeljini, Vankuveru, Dimitrovgradu…
„Kovači“ su učestvovali na Međunarodnom pozorišnom festivalu nacionalnih manjina 2004. godine u Temišvaru, potom sledeće godine na Internacionalnom festivalu komedije „Balkan 2000″ u albanskom gradu Korča, 2006. na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Kijevu i 2010. na Festivalu „Dani malih stvari“ u Trebinju.
Pavlov je na festivalu u Korči osvojio Nagradu za glavnu mušku ulogu.

Povezana vest:  Koncert istaknutog srpskog pijaniste Vladimira Miloševića 7. maja na Kolarcu