FN 2015 11

Sedam hiljada školaraca na otvaranju Festivala nauke

Više od 7.000 učenika iz dve stotine škola posetilo je prvog dana Festival nauke, koji je od 3. do 6. decembra otvoren na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Čuda su svuda“.
„Poštovane dame i gospodo, buduće kolege i drugari, proglašavam deveti Festival nauke otvorenim“, kazala je na svečanom otvaranju festivala Ana Vidosavljević, učenica Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Mladenovca, jedna od mladih naučnih zvezda zone Ekspertinejdžeri. Uz direktorku festivala Anu Jovanović, direktora Centra za promociju nauke Nemanju Đorđevića i poznatog svetskog neuronaučnika Grega Gejdža, koji su govorili na otvaranju, čast da ovogodišnji Festival nauke proglasi otvorenim dobila je predstavnica budućh naučnika i naučnica Srbije koji već sada pomeraju granice mogućeg i uz pomoć nauke pokazuju da se čuda nalaze zaista svuda.
Deveto izdanje festivala otvoreno je na Beogradskom sajmu, novoj lokaciji koja je ispunila očekivanja prvih posetilaca najveće naučne manifestacije u regionu Jugoistočne Evrope. Blizu šest stotina naučnika dočekalo je mališane iz cele zemlje koji su oduševljeno svirali na laserskoj harfi, istraživali dubine morskog plavetnila ali i unutrašnjost zemlje, družili se sa robotićem Naom i sami izvodili kako jednostavne, tako i veoma složene eksperimente iz fizike, hemije, psihologije…
Osmesi mališana koji su se slikali sa Mihajlom Pupinom i upoznali se sa njegovim načnim čudima dovoljno revolucionarnim da promene svet na bolje smenjivali su se sa zadivljenim pogledima onih koji su se prvi put upoznali sa neuronaukama i uz pomoć naših naučnika razumeli kako funkcioniše složeni nervni sistem. Najhrabriji među njima igrali su se sa strujom, učili kako da se savlada i uhvati beogradska košava, ali i kako da se pomogne našim kućnim ljubimcima ili kako da se svet oko nas ulepša najšarenijim biljkama.
Najmlađi posetioci Festivala nauke uspešno su savladali prve naučne korake na radionicama prilagođenim njihovom uzrastu. Učeći osnove prirodnih, ali i društvenih nauka, devojčice i dečaci predškolskih i nižih školskih uzrasta shvatili su koliko je nauka sveprisutna u našoj svakodnevici i koliko je uz nju Zemlja najčudesnija planeta.
Naučno-fantastična bina otvorena uz spektakularne šou poglede koji su mamili sve radoznale umove, ali i one koji nisu verovali da nauka istovremeno može da bude zabavna i poučna. Druženje sa Doktorom Molekulom, izučavanje elementarnih pogodnosti i nepogodnosti, razotkrivanje čuda vodenog i gasovitog carstva zabavilo je sve posetioce ove, u našoj zemlji jedinstvene bine. Oni koji su pak pažljivo slušali mogli su da čuju kakav je zvuk vreline i da provere da li ih njihovo pamćenje zaista vara ili ne.
Festivalske karte po, ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Jedna ulaznica važi za jedan festivalski dan na Beogradskom sajmu a deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.
Za naučne programe na bini, hala 3A, potrebno je preuzeti rezervacije koje počinju da se dele sat vremena pred početak programa na samoj lokaciji. Četvrtak, petak i subota prepodne su rezervisani za školske posete a porodicama s decom organizatori savetuju dolazak u subotu posle podne kao i nedelju celi dan.
Radno vreme Festivala nauke u četvrtak i petak je od 10 do 18 sati, kada su školski dani dok u danima preporučenim za porodične i pojedinačne posete, Festival nauke radi produženo, odnosno od 10 do 20 časova.
Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom „Budućnost na delu“, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan način na koji NIS doprinosi ostvarivanju naučnih i tehnoloških dostignuća na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.
Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Francuski institut, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Izraela. Sponzori devetog Festivala nauke su Elektroprivreda Srbije, National Geographic, Erste banka, Beogradski sajam i Grafix.

Povezana vest:  Uroš Đurić o Vorholu: Zbog velikog interesovanja još dva stručna vođenja kroz izložbu