veliki getsbi

Premijera drame „Veliki Getsbi“ 18. decembra u Madlenianumu

Drama „Veliki Getsbi“ Hrista Bojčeva, po romanu S.F. Ficdžeralda i u režiji Ane Radivojević-Zdravković biće premijerno izvredena 18. decembra na Velikoj sceni Madlenianuma.
Vrsni dramatičar Bojčev je jedno od najznačajnijih dela američke književnosti, roman „Veliki Getsbi“ S. F. Ficdžeralda, pretočio u pozorišnu formu.
Po Ficdžeraldovom romanu snimljeni su istoimeni filmovi Sidnija Polaka, sa Robertom Redfordom u glavnoj ulozi, i Baza Lurmana, sa Leonardom DiKaprijem kao Getsbijem, ali Bojčev je pronašao teatarski ključ, dijametralno suprotan onom koji imaju filmski scenariji.
Bojčev razgrće atraktivnost masovnih skupih zabava koje je Getsbi u vreme prohibicije priređivao u svom velelepnom njujorškom domu i dolazi do snažnog uporišta za svoju dramu u Ficdžeraldovoj pre svega antiratnoj ljubavnoj priči između Getsbija i njegove Dejzi.
On utemeljuje svoju dramu na činjenici da su dva glavna junaka, Džej Getsbi i Nik Karavej, bili vojnici u Prvom svetskom ratu i taj rat je iz korena promenio njihove živote.
Svi ostali likovi u drami su na svoj način ratni stradalnici.
Glumačku ekipu predvodi Ivan Bosiljčić kao Getsbi. U ulozi Dejzi biće Tamara Aleksić, a u ulozi Nika Karaveja Ljubomir Bulajić.
Publika će na sceni gledati i Miloša Timotijevića, Borku Tomović, Sofiju Juričan, Milana Čučilovića, Milicu Janketić, Maju Lukić, Radomira Nikolića, devojčice Dunju Kaplarević i Kristinu Kesler, kao i psa Džonija.
Scenograf je Dejan Pantelić, kostimograf Jelena Stokuća, kompozitor Janja Lončar.
Reprize su 20. i 21. decembra.

Povezana vest:  Nove slikovnice Jasminke Petrović u izdanju Kreativnog centra