rat i mir knjige

Književni maraton: 60-časovno čitanje romana „Rat i mir“

U Rusiji je danas započeo 60-časovni književni maraton tokom kojeg će poznate i javne ličnosti naizmenično čitati odlomke čuvenog roman Lava Tolstoja – „Rat i mir“.
Kako prenosi AFP, ukupno 1.300 čitalaca, uključujući glumce, političare, istaknute sportiste, ali i obične ljude, učestvovaće u ovoj čitalačkoj trci s vremenom koja je startovala jutros u 10.00 časova.
Čitanje četiri toma romana, čija je radnja smeštena u vreme Napoleonove invazije Rusije, 1812. godine, moći će da se prati uživo na televiziji i radiju, kao i na posebnom vebsajtu, voinaimir.com.
„Tolstoj drži celu našu zemlju na okupu, baš kao i naše državne granice ili jedinstvena moneta“, izjavila je za RIA Novosti Fjokla Tolstaja, čukununuka slavnog ruskog pisca.
Majak radio, koji je otkazao sve svoje programe osim kratkih vesti kako bi mogao da prenosi čitalački maraton, pozvao je slušaoce da se izjasne o svom najdražem liku iz romana.
„Moja omiljena junakinja je Nataša Rostova, jer je kao i ja sama prešla put od bezbrižne devojke do majke porodice koja je naučila kako da bude srećna“, rekla je jedna slušateljka koja se predstavila kao 35-godišnja Anastasija.
Čitanje se odvija na nekim od mesta događanja romana, uključujući Tolstojevo imanje Jasna poljana, u Tulskoj regiji, nedaleko od Moskve, kao i u nekoliko gradova širom zemlje, poput Groznija, u Čečeniji.
Čitalački maraton, koji će napredovati u ritmu od jednog toma dnevno, trebalo bi da se završi u petak.
Projekat je deo manifestacije Godina literature koja se održava u Rusiji.
Svojim brojnim likovima, dugim opisima scena bitaka i dijalozima na francuskom jeziku, „Rat i mir“, čije je pisanje Tolstoj završio 1869. godine, predstavlja jedan od najvećih književnih izazova.
U Rusiji se ova knjiga smatra ključnom za nacionalni identitet, te je obavezna lektira u svim školama.
Filmska verzija romana, u režiji Sergeja Bondarčuka, je 1969. godine nagrađena Oskarom.
Britanski BBC trenutno radi na adaptaciji Tolstojevog romana u TV seriju koja će početi da se prikazuje od januara 2016. Glavne uloge u seriji, koja je delom snimljena u Rusiji, igraju Pol Dejno i Lili Džejms.

Povezana vest:  OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "VETAR- između piksela" POVODOM PREMIJERE FILMA "VETAR"