cizmasi

Kultni roman „Čizmaši“ Dragoslava Mihailovića od ponedeljka u prodaji

„Čizmaši“ Dragoslava Mihailovića je, spolja gledano, roman o vojsci.
Žika Kurjak, niži oficir stare jugoslovenske vojske, glavni je njegov junak i narator koji uverljivo, dijalekatski obojeno, pripoveda svoje tragikomične životne i sudbinske lomove. Tako je ovaj roman lika, sa elementima pikarskog romana, zapravo konstituisan kao uzbudljiva i potresna priča o tragici jedne sudbine i, posredno, propasti jedne države u burnom istorijskom vremenu između dva svetska rata. Sećajući se svojih avantura, i pripovedajući o njima sa dna života, iz duševne bolnice, pogružen i slomljen, paradoksalni junak romana „Čizmaši“, u završnici, bolno otrežnjujuće uviđa da „grđi od čoveka je, opet, jedino čovek“. I tako ukazuje na činjenicu i potrebu da se o sudbini čoveka pojedinca zahvaćenog maticom istorijske tragike, pripoveda bez patetike, jednostavno i životno, odnosno izrazito uverljivo.

Povezana vest:  Još dva dana ostalo je do 9. Festivala nauke

Dragoslav Mihailović napisao je potresnu priču o ličnom stradanju, razaranju nacije i propasti kraljevine Jugoslavije.

Antologijski roman „Čizmaši“ najvećeg živog srpskog pisca i velikana srpske književnosti druge polovine XX veka ovenčan je Ninovom nagradom.

„Uzbudljiva i potresna priča o tragici jedne sudbine i, posredno, propasti jedne države u burnom istorijskom vremenu između dva svetska rata. Čitalac sve vreme prati junakova zagrcnuta, slikovita i uzbudljiva kazivanja, na jednoj, i posredstvom različitih dokumenata brojne aktivnosti na podrivanju i slabljenju Kraljevine Jugoslavije, na drugoj strani, pa tako na pozadini realnog istorijskog vremena, u kojem se najavljuje globalna ratna katastrofa, roman razotkriva krizu jedne karijere i tragični sunovrat jednog života.“ Mileta Aćimović Ivkov

Povezana vest:  Triler Tes Geritsen „Poslednji preživeli“ u prodaji

„Dokumenti su u ovom romanu vešto i razložno pomešani s narativnim štivom. Čitajući ih, uviđamo kopču s današnjim vremenom, vidimo koliko se sudbina srpskog naroda neprestano ponavlja.“ Srba Ignjatović

Kultni roman „Čizmaši“ od ponedeljka, 14. decembra možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.