Igra-za-srecu-Plakat

Performans dece bez roditeljskog staranja u Domu omladine Beograda

Performans je zasnovan na ličnim pričama dece bez roditeljskog staranja. Kroz doživljaje tri junaka i emocije tuge, straha i besa priča vodi gledaoce u alternativnu stvarnost u kojoj je život igra na sreću u kojoj svako dobija. Performans obuhvata kolaž pokreta, zvuka i ritma uz tematski osmišljene igrokaze koji opisuju poraze sa kojima se junaci suočavaju i načine na koji tragaju sa srećom. Kao sredstvo scenskog i dramskog izraza koriste se tehnike primenjenog pozorišta transformisane u realistične priče učesnika i stavljene u funkciju dramatizacije dečje percepcije pojma sreće. Trajanje: 35 minuta
Centar za pozitivan razvoj dece i omladine – CEPORA je organizacija civilnog društva koja ima za cilj da, kroz planske, organizovane i strukturirane kulturne, edukativne, preventivne i socijalne programe, doprinese stvaranju bezbednijeg i zdravijeg okruženja za decu i omladinu i promoviše njihov pozitivan razvoj, prosocijalna ponašanja i zdrave stilove života.
Saradnici CEPORE kontinuirano, od maja 2013. godine, rade sa decom bez roditeljskog staranja koja se nalaze na domskom smeštaju pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine – Beograd. U dosadašnjem radu pripremljene su sa decom četiri predstave: predstava „Brod izgubljenih želja“, sa decom iz doma „Jovan Jovanović Zmaj“ i Prihvatilišta za urgentnu zaštitu zlostavljane dece, predstava forum teatra „Je l’ jasno?!“, sa decom iz doma „Drinka Pavlović“ i predstava forum teatra „U mom interesu“, sa decom iz domova „Moša Pijade“, „Drinka Pavlović“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i Prihvatilišta za urgentnu zaštitu zlostavljane dece.
Vesna Popović, dipl. specijalni pedagog, praktičar je primenjenog pozorišta. Završila obuku o osnovama metodologije primenjenog pozorišta (2010. godine), kao i obuku iz oblasti teatra senke, uličnog teatra, plejbek teatra i klovnovskih veština (2012. godine). Asistirala u režiji tri predstave Centra za pozorišna istraživanja ApsArt i samostalno režirala četiri predstave Centra za pozitivan razvoj dece i omladine.

Povezana vest:  RESONATE 2016 slavi peti rođendan!

Dramski performans „IGRA ZA SREĆU“
Ponedeljak, 14. decembar 2015. u 20:00
Dom omladine Beograda//Amerikana
OFF TEATAR PONEDELJKOM

Centar za pozitivan razvoj dece i omladine – CEPORA. Idejni tvorci i izvođači: Deca bez roditeljskog staranja iz doma „Drinka Pavlović“.
Reditelj: Vesna Popović
Cena ulaznice 300 dinara.