plakat klub laguna 5.januar

„I ovo će proći“ Milene Buskets – tema Laguninog književnog kluba 5. januara

Lagunin književni klub zakazuje novo, jedanaesto okupljanje za sve ljubitelje lepe književnosti. Samo u januaru menjamo dan susreta, pa umesto prvog petka u mesecu koji je 1. januar, videćemo se u utorak, 5. januara u 18 sati u knjižari Delfi u SKC-u.

Januarska tribina biće posvećena romanu katalonske književnice Milene Buskets „I ovo će proći“. To je priča o gubitku, ljubavi i seksu.

Povezana vest:  Koncert flaute i klarineta u „Guarneriusu“ uz podršku Nelta

O knjizi govore naše kolege: Marina Vulićević, novinarka Politike, Jovana Manić, novinarka Studija B, i Zoran Janković, novinar City magazina.

Glavnoj junakinji Blanki upravo je umrla majka i upoznajemo je na sahrani u katalonskom primorskom mestu, gde njena porodica ima letnjikovac. Bežeći od bola zbog gubitka majke, Blanka tamo seli preko leta i lagano zaceljuje rane (alkoholom, marihuanom, seksom, zatim samospoznajom i posvećivanjem svojoj deci). Blanka je svoju majku obožavala i mrzela u isto vreme. U romanu joj se direktno obraća i preispituje sve njene reči i postupke.

Povezana vest:  Roman pun ljubavi, razumevanja, praštanja i topline - "Ovde smo svi odrasli"

Kroz roman promiče i u naslovu jasno stoji stara izreka da je sve, dobro ili loše, samo privremeno.

Na tribini će biti reči zašto je ova knjiga, koja je prevedena na 32 jezika, postala književni fenomen, da li se najveća mudrost života krije iza rečenice „I ovo će proći“, da li je Milena Buskets – Fransoaz Sagan 21. veka? Govorićemo i o ljubavi, međuljudskim odnosima i sazrevanju opisanim u knjizi, o tragovima predaka u nama, kako se izboriti sa tugom usled gubitka i ispitaćemo tvrdnju da li je „najteže živeti s lakomislenošću i veseljem“.

Povezana vest:  Nagrada "Tronoški rodoslov" Goranu Milašinoviću

„I ovo će proći“ biće na popustu od 30% u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33 do 5. januara.