BUNT festival FOTO Marija Piroski

NOVA KREATIVNA GODINA U SAVAMALI

Mikser House je Mikser New Year’s Festom (od 29. decembra do 2. januara) zaključio do sada najuspešniju i najproduktivniju godinu u svojoj istoriji. Tokom 2015. godine kreativna multidisciplinarna savamalska platforma je realizovala preko 700 programa i događaja, među kojima su 14 festivala, 64 koncerta, 26 igranja pozorišnih predstava, 30 marketa i brojne izložbe tribine, debate, promocije knjiga i drugi kulturni, zabavni i komercijalni sadržaji.
Mikserovo čedo koje je prohodalo u decembru prošle godine premijerom Dogvila – Mikser Teatar, u 2015. godini je izraslo u jednu od najproduktivnijih nezavisnih pozorišnih scena u Beogradu. Mikser teatar je tokom prošle godine, pored Dogvila, samostalno ili u saradnji sa partnerskim institucijama (CEBEF, Hartefakt, KC Inđija…) realizovao brojne predstave, među kojima su čak tri premijere: drama „Ja ili neko drugi“, mjuzikl „Braća (B)luzeri“ i farsični kabare „What the fuck are we doing here“. Uspešna godina zaključena je obeležavanjem godišnjice Dogvila, najtraženije predstave u Srbiji, ali i uspostavljanje protokola o saradnji sa JDP-om, koji će uz pomoć Mikser teatra realizovati brojne pozorišne projekte u godini pred nama.
Više od 60 koncerta omogućili su publici da uživa u muzici, kako mladih nada muzičke scene Srbije i regiona, tako i kultnih bendova koji već godinama ostavljaju svoj trag u muzičkoj istoriji poput BOA-e, Laibach-a, Mostar Sevdah Reunion-a, Damira Urbana, Ane Popović, a 2015. godinu obeležili su i koncerti klasične muzike, među kojima su i oni u okviru BUNT i Keyboard Days festivala.
Sedam različitih festivala omogućili su publici da se, putem izložbi, tribina, gastronomije, mode, muzike bliže upozna sa kulturom Novog Pazara, Zagreba, Mostara, ali i dalekog Izraela, da isproba britanska zanatska piva, uživa u čarima kafe i rakije i otkrije nove naslove na sedmodnevnom Savamala Book Festu.
Kreativna energija Savamale je tradicionalno kulminirala od 3. do 7. juna, na sedmom po redu Mikser Festivalu koji je, pod sloganom „Neizdrž“, okupio preko 1000 stvaralaca iz najrazličitijih disciplina širom sveta i privukao čak 75000 posetilaca, dok će se ove godine Mikser Festival održati od 8. do 12. juna.
Poseban značaj u 2015. godini dobila je i ekstenzija Mikser House-a, zapušteno stovarište u Mostarskoj 5. Ono je prošle zime pretvoreno u Miksalište, prvo savamalsko klizalište na otvorenom koje je tokom juna i jula preraslo u letnju scenu gde su se izvodili koncerti, marketi i odigrane čak tri pozorišne premijere. U avgustu je ovaj prostor dobio namenu koja nije bila planirana, ali koja je spremno i odgovorno odgovorila na gorući globalni problem izbegličke krize. Do danas, kroz Mostarsku 5 je prošlo više od 70.000 izbeglica, a isprva spontana građanska akcija je prerasla u Refugee Aid Miksalište, mrežu koja oko sebe okuplja brojne organizacije i pojedince koji organizaovano pružaju pomoć izbeglicama sa Bliskog istoka i iz Afrike, ne samo u Beogradu već i širom Srbije.
Godina za nama trijumfalno je zaključena petodnevnim Mikser Novogodišnjim festivalom, koji je okupio više od 3000 ljudi i u znaku ljubavi, dobrog raspoloženja i pozitivne energije stavio tačku na godinu za nama. Festival je ujedno i nagovestio još kreativniju 2016. godinu u Mikser House-u, koji sa programima nastavlja već 19. januara predstavom „Hipertenzija“ Svetislava Basare, a slede i koncerti čuvenog njujorškog hip hop sastava Onyx (5. februar) i švedskih power metal velikana Sabaton (8. februar).
Broj pratilaca Mikser platforme na društvenim mrežama je ove godine u dva navrata dostigao broj od čak pola miliona ljudi, po statistici Facebook-a, prvi put u junu, za vreme Mikser Festivala i drugi put u decembru, u jeku Mikserovih Novogodišnjih programa. Ovakvi podaci, ali i celokupni osvrt na 2015. godinu, daju potrebnu dozu optimizma i podstrek da i u budućnosti, zajedno sa brojnim partnerskim institucijama, nastavimo sa pozicioniranjem Savamale i Beograda kao kreativnog centra ovog dela Evrope.

Povezana vest:  „LEGENDA O LJUBAVI" OTVARA SEZONU BALETA U BIOSKOPU CINEPLEXX

PHOTO: Marija Piroški