TheWorldInPlay Poste

Prva izložba najstarijih karata za igru

U „filijali“ njujorškog Metropoliten muzeja „Klosteri“ 20. januara biće otvorena izuzetna izložba jedinih sačuvanih karata za igranje od 1430 do 1540. godine.
Na izložbi, koja će biti otvorena na dovoljno prostranom terenu da su mogli biti preneti i ponovo izgrađeni ostaci srednjevekovnih građevina prenetih iz Evrope, prvoj te vrste na svetu, naslovljenoj „Svet se igra: luksuzne karte za igranje“ biće izložen ceo komplet rukom oslikanih karata iz Burgundije, današnja Holandija.
Od jos dva kompleta nastalih u Nemačkoj, koji su jedini sačuvani iz tog perioda, biće izložene samo neke karte.
Posetioci će moći da vide i najstarije sačuvane karte za igranje izrađene u grafičkoj tehnici drvoreza u Nemačkoj, koje su izuzetno lep primer nemačkog renesansnog slikarstva, a uz njih će biti prikazane karte za tarot iz 15. veka, koje potiču iz severne Italije.
Među eksponatima naći će se primerci karata koje je radio slikar Konrad Vic (1400-1445) iz Bazela i još dvojice majstora iz istog perioda od kojih je jedna poznat po inicijalima E.S a drugog su zvali Majstor karata za igranje.
Igre sa kartama potiču iz Kine, iz devetog veka, a zatim su ih preuzeli indijski vladari i oni sa Bliskog Istoka.
Prve karte su se pojavile u Evropi u 14. veku i verovatno su ih doneli trgovci.
Pošto su igre sa kartama bile nova vrsta kocke crkva, ali i vlasti, su ih zabranjivale.
U početku karte koje su korišćene u Evropi nisu imale neki standardizovani izgled, niti uvek isti broj.
Centralno mesto u velikoj sali iz perioda romanike u Klosterima dato je rukom slikanim kartama iz tri kompleta, od kojih je najstariji iz Štutgarta i ima ukupno 49 komada, a na izlozbi će se naći 12.
Tema tog kompleta je lov, iako ni na jednoj karti nije direktno prikazana neka scena iz lova – četiri simbola korišćena za taj komplet su :
soko, lovački psi, patke i jelen.
Jedini komplet rukom slikanih karata, koji poseduje Metropoliten muzej i ima ceo „špil“ od 52 karte, biće u celiniu izložen i to prvi put, a radi se o slikanju na hartiji kao veoma oseljivoj podlozi.
Zato se obično izlaže samo nekoliko karata.
Kod tog kompleta simboli su takođe lovački: rog, zamka za sitnu divljač, ogrlice za pse i povodci za pse.
Šest primeraka karata izrađenih za dvorske potrebe, i prvi primerci koji su štampani, imaju veoma zanimljive simbolie kao i figure koje su nanjima prikazane.
Simboli su grbovi cetiri države : Češke, Francuske, Mađarske i Bavartske.
Ručno obojene karte ukrašene su srebrnim i zlatnim bojama pokazujući na taj način položaj ličnosti koja je predstavljena: kralj, kraljica, komandant armije, opat, lekar, dvorska dama, berberin, dvorska luda, glasnik.
Neke od tih ličnosti se mogu naći u svakom kompletu i sa svakim simbolom, a neki su samo u jednom primerku što je pokazivalo važnost te karte u određenoj igri.
Komplet karata izrađen u Nirnbergu oko 1540. godine imao je na poleđini dekorativni motiv sa notama, a simboli su bili žir, lišće, srce i zvonca.
To su u nemačkoj postali stalni simboli karte za igranje tokom nekoliko stotina godina.
Tokom izložbe biće održano više stručnjnih razgovora na temu igara sa kartama.

Povezana vest:  NOVA KREATIVNA GODINA U SAVAMALI

PHOTO: www. metmuseum.org