Crane beauty5

Bajke kao „Lepotica i zver“ stare više hiljade godina

Pojedine bajke, kao što su „Lepotica i zver“ i „Cvilidreta – zli patuljak“, stare su više hiljada godina, tvrde dvoje naučnika čija je studija objavljena danas u časopisu „Royal Society of Open Science“.
„Analizirali smo 275 indoevropskih bajki i pronašli dokaze o dalekom poreklu nekih od njih. Primera radi, bajke kao što su ‘Lepotica i zver’ i ‘Cvilidreta’ datiraju iz vremena kada su nastale glavne grane indoevropskih jezika, pre više od 2.500 do 6.000 godina“, izjavila je za AFP Sara Graka Da Silva sa portugalskog Novog univerziteta u Lisabonu.
„Čak smo pronašli da jedna bajka, „Kovač i đavo“, potiče još iz bronzanog doba, što je neverovatno“, kazala je Da Silva koja je sprovela istraživanje zajedno sa britanskim antropologom Džejmijem Tehranijem sa Univerziteta u Daramu.
Dvoje naučnika su do ovih zaključaka došli pomoću filogeneze, metode koju obično koriste biolozi da bi odredili stepen srodstva između pojedinih vrsta i shvatili njihovu evoluciju.
„Iako se većina stručnjaka slaže da je poreklo bajki veoma staro – o tome su braća Grim govorila još u 19. veku, neki to poriču i smatraju da su bajke određenog tipa nastale mnogo kasnije“, navela je portugalska naučnica.
„Naši nalazi, međutim, potvrđuju mišljenje braće Grim i ukazuju da je prilično veliki broj bajki postojao još u usmenim indoevropskim tradicijama, mnogo pre nego što su zapisane“, objasnila je ona.

Povezana vest:  Glumci Ateljea 212 zahvaljuju na podršci

PHOTO: „Crane beauty5“ by Walter Crane – Beauty and the Beast. London: George Routledge and Sons, 1874.. Licensed under Public Domain via Commons