Metalac izlozba POZIVNICA

OTVARANJE IZLOŽBE „NOVE USPOMENE“

U utorak, 26. januara, u 18h, na galeriji Mikser House-a, biće otvorena izložba „Nove uspomene“ na kojoj će biti predstavljeni radovi sa istoimenog konkursa za redizajn Metalčevog posuđa koji su raspisali Mikser organizacija i Balkanska dizajn mreža.

Publika će na izložbi imati priliku da premijerno vidi prototipe tri pobednička rešenja koji će, nakon Mikser House-a biti izloženi na prestižnom sajmu u Frankfurtu. Pored njih, posetioci će moći da vide i idejna rešenja koja su osvojila specijalne nagrade stručnog žirija, rad koji je dobio specijalnu pohvalu kompanije Metalac, kao i širi izbor radova koji su privukli pažnju žirija – ukupno 40 radova 35 autora.
„Prošlo je više od 50 godina otkako je nastala fotografija nepoznatog dečaka sa prvim Metalčevim tufnastim lončićima, koju smo pronašli zaboravljenoj arhivi. Kultne tufne i dalje traju. Pitali smo se šta danas obeležava naše dragocene trenutke? Šta želimo da pamtimo, kakve nove uspomene želimo da stvaramo? Šta će drugi pamtiti o nama, podneblju, kulturi, znamenitostima, ljudima? Na ta pitanja su odgovorili kreativci iz 10 zemalja širom regiona kroz 240 radova koji su pristigli na konkurs raspisan od strane Miksera i BDN-a, od kojih ćemo blizu 50 videti na izložbi u utorak. Upravo će neki od tih radova postati nove uspomene!“ Rekli su iz „Metalca“.
Otvaranje izložbe obuhvatiće i svečanu dodelu nagrada pobednicima konkursa, a postavka će biti dostupna javnosti sve do 5. februara na galeriji Mikser House-a (radno vreme galerije: 12 – 19h svakoga dana).

Povezana vest:  Promocija knjige „Prugastoplave storije“ Nikole Malovića

Autore pobedničkih rešenja očekuje i učešće u Dizajn zoni Mikser festivala 2016. godine, dok će ljubitelji savremenog dizajna limitirane serije Metalac posuđa proizvedene po pobedničkim rešenjima na proleće moći da kupe u Prodavnici balkanskog dizajna u okviru Mikser House-a u Karađorđevoj 46 u Beogradu.

RADOVI KOJI ĆE BITI IZLOŽENI SU:

Prva nagrada: Nina Čačković iz Bosne i Hercegovine za kolekciju „ONE TWO THREE“; druga nagrada: kolektiv Studiolav iz Grčke koji čine Loukas Angelou i Vasso Asfi, za rad „GRAPHITECTURE“; treća nagrada: Jelena Bošković iz Srbije za rad „BIRDY NAM NAM“.

Specijalne nagrade sručnog žirija:
Teja Kleč iz Slovenije za rad „OD VARDRA DO TRIGLAVA“,Dženan Hajrović, Samir Mavrić i Sead Nailović iz Srbije za kolekciju „MODERN ETNO I RETRO“ i Ozana Ursić i kolektiv NJI3 – Tessa Bacharach-Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak iz Hrvatske za rad „YU COOK“.

Povezana vest:  Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije obeležava Svetski dan intelektualne svojine

Specijalna pohvala stručnog tima Metalac: Ana Ćuzović iz Srbije za rad „PAUNICA“.

Širi izbor radova koji će biti izloženi:

1. Adnan Alagić i Bojan Kanlić (BiH) – POSUĐE SA KARAKTEROM, Aleksandra Gočanin (Srbija) –RAZIGRANA FAUNA, Ana Ćosović (Srbija) – IZ TESLINE KUHINJE, Andrea Prkić (Švajcarska) – UZMI, UZMI, Damir Ličina i Rikardo Druškić (BiH) – IDENTITET, Daniela Lemić (Srbija) – NOVE USPOMENE 1 I 2, Dijana Lepojev (Srbija) – ŠOLJICE I ČAJNICI, Dorotea Kutleša (Hrvatska) – MOJA KOMBINACIJA, Dragana Kuprešanin (Srbija) – TIPO ŠERPE, Dragana Ljuboja I Marija Lukač (BiH) –U SAVREMENOM KONTEKSTU, Dragana Todorović (Srbija) – METALNO POSUĐE, Duoton – Slobodan Tonić (Srbija) – PLEMENITO, Emina Alić I Ena Hadžić (BiH) – NEW DOTS – NEW MEMORIES, Ena Dujmović (BiH) – LOKLAGIJA, Irina Stefanovska (Makedonija) – FAMILY, Jana Nenadić, Martina Kovačević ( Srbija) – FIGURAFA, Jelena Babić (Srbija) – IGRA / TRIANGLE, Jelena Vasiljević (Srbiji) – NICANJE / NA KRILIMA NOVIH USPOMENA, Laura Mrkša (Hrvatska) – KRUG 01, Maja Matas (Hrvatska) – #NEWMEMORIES, Marijana Stojanović (Srbija) – COLOR CHANGING COOKWARE, Marko Stojanović (Srbija) – EMOJI SERBIA PATTERN / MESIDŽ, Mia Bogavac (Hrvatska) – MIX&MATCH, Miloš Ćosović (Srbija) – ŠER:POTIC:ONS, Mirko Milanović (Srbija) – KULTURNA BAŠTINA SRBIJE, Saša Knežić (Srbija) – NOVI KORENI, Snežana Jeremić (Srbija) – AKSESOARI ZA POSUĐE, Strahinja Bugarski, Marko Oljača (Srbija) – LINIJA, Zoran Mojsilović (Srbija) – CRTICE / USPOMENE / VEZ.

Povezana vest:  Savremeni francuski cirkus na Beogradskom festivalu igre: Igrači koji su „srušili" sve zidove

O KONKURSU:

Konkurs „Nove uspomene / New Memories“ je realizovan u saradnji sa Balkanskom dizajn mrežom koja za cilj ima podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i podsticanje efikasnije saradnje između sektora dizajna i privrede u regionu.

Na konkurs je pristiglo 235 radova dizajnera iz celog regiona koji su kroz svoje viđenje kultnog posuđa u savremenom kontekstu udahnuli novi život legendarnim Metalčevim modelima šerpi, lončića i džezvi prisutnih u gotovo svim domaćinstvima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Stručni žiri koji čine eminentni regionalni eksperti za grafički i industrijski dizajn i komunikacije: Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija), Ivana Borovnjak (industrijski dizajner, Hrvatska), Nikola Radeljković (industrjski dizajner, Hrvatska),Slobodan Jovanović Coba (grafički dizajner, Srbija), Jelena Matić (industrijski dizajner, profesorka Šumarskog fakulteta), kao i stručni timovi Miksera i Metalca izabrali su dobitnike tri glavne nagrade i četiri specijalna priznanja.