nederlands-dance-theater-2

Koreograf Preljoka otvara 13. Beogradski festival igra

Slavni francuski koreograf Anelin Preljoka otvoriće 13. Beogradski festival igre 19. marta u Sava Centru, najavili su danas organizatori manifestacije.
Njegovo obraćanje povodom zvaničnog početka ovogodišnjeg festivala, predhodiće predstavi Holandskog plesnog teatra iz Haga.
Iako je kompanija Balet Preljoka gostovala na Beogradskom festivalu igre 2013. godine sa komadom „Ono što zovem Zaborav“, ovo je prvi put da će Anelin Preljoka biti počasni gost Beograda i najveće manifestacije umetničke igre u regionu.
Prihvatajući poziv, koreograf je poručio: „Beogradski festival igre je jedan od najvažnijih događaja koji su uspeli da se razviju i porastu, a istovremeno ostanu prepoznatljivi i sasvim svoji u trenutnom ramu pejzaža svetske savremene igre“.
Anelin Preljoka je rođen u okolini Pariza, gde je počeo da uči klasičan balet, a zatim i savremenu igru sa pedagogom Karin Vihner.
Godine 1980. otišao je u Njujork, kako bi nastavio da se usavršava kod Zine Romet i Mersa Kaningema, a nakon toga završio je studije u Francuskoj.
Njegovi pedagozi bili su i koreografi Vajola Farber i Kventin Ruije.
Kao igrač, priključio see grupi Dominik Baue, pre nego što je pokrenuo sopstvenu kompaniju 1984. godine, sa kojom je nizao uspehe kao koreograf i izvođač.
Njegove produkcije danas su deo repertoara poznatih baletskih i plesnih kompanija, dok su mnogi naslovi nastali posebno za Balet milanske Skale, Njujork siti balet i Balet pariske Opere.
Preljoka je sarađivao sa nekim od najpoznatijih savremenih umetnika, napravio je nekoliko kratkih i dugometražnih filmova za koje je dobio prestižne nagrade.
Istovremeno, nekoliko filmova i knjiga je napravljeno o njegovom koreografskom stvaralaštvu, od strane poznatih autora.
Tokom karijere dobio je značajna priznanja, među kojima se izdvajaju Nacionalni gran pri za umetničku igru koji dodeljuje francusko Ministartsvo kulture (1992), nagrada „Benoa“ za predstavu „Park“ (1995), „Besi“ za predstavu „Blagovesti“ (1997), nagrada Muzičke pobede za predstavu „Romeo i Julija“ (1997) i „Kristalni globus“ za „Snežanu“ (2009).
Preljoka je oficir Reda umetnosti i književnosti i Vitez Legije časti, dok je titulu oficira Reda zaslužnih dobio 2006. godine.
Od te godine, njegov Balet Preljoka, sa 26 stalnih igrača, poseduje svoj dom – „Crni paviljon“, zgradi koja je u celini posvećena plesnoj umetnosti i kojom rukovodi ovaj koreograf.

Povezana vest:  Serijal „Moj superzabavni koferčić" u Vulkančiću

PHOTO: Belgrade Dance Festival