karneval senki

Kriminalistički roman „Karneval senki“ R.Dž. Elori

Izdavačka kuća „Evro book“ objavila je triler „Karneval senki“ i tako srpskim čitaocima omogućila da se prvi put sretnu sa relativno novom zvezdom ovog žanra R. Dž Elorijem (Rodžer Džon) koji je književnu karijeru započeo pre manje od 10 godine.
Elori, rođen u Birmingenu 1965, odrastao je kod bake posto ga je otac napustio pre rođenja a majka je preminula od upale pluća pre nego je pošao u školu.
Nakon bakine smrti smeštan je u domove za nezbrinutu decu i tako je stekao neko osnovno obrazovanje, ali se uglavnom sam obrazovao jer je želeo da postane pisac.
Napisao je desetak trilera, ali izdavačke kuće nisu prihvatale da ih štampaju, pravdajući se da ne mogu da štampaju detektivske romane čija se radnja događa u Americi.
Danas kaže da su mu uzori bili Artur Konann Dojl, Duž. R.R Tolkin, a nakon što mu je 2003. štampana prva knjiga preko noći je postao hit pisac, a tome je doprineo i on sam pišući, pod pseudonimom, veoma afirmativne prikaze i kritike svojih dela što se tek sada otkrilo.
Do sada je objavio 22 romana pošto su se u međuvremenu izdavači predomislili i štamapaju i one naslove koje su ranije odbili.
U međuvremenu je pokupio pregršt nagrada za žanr trilera u Velikoj Britaniji, Kanadi, Francuskoj i Italiji, a roman „Tiha vera u anđele“ štampan 2008. preveden je na 23 jezika, zauzeo je treće mesto na liisti bestselera „Sandi Tajms“-a, za tu godinu i dobio je „Zlatni bodež“ što je najprestižnija nagrada za detektivske romane.
Urednica izdanja „Karneval senki“ Gordana Subotić odabrala je da srpskim čitaocima predstavi Elorija romanom objavljenim 2014. godine čija se radnja događa u Kanzasu 1959. godine.
U mali gradić Seneka Fols stiže cirkus „Dijablo“ i dok meštani dolaze da vide cirkuske atrakcije ispod ringišpila je pronađen mrtvac koga niko ne poznaje.
Ovu misteriju trebalo bi da reši agent FBI Majkl Travis koji je tek primljen u službu iako je u mladosti bio svedok kada je mu je majka ubila oca, a pošto je proglašena za mentalno poremećenu smeštena je u ludnicu za kriminalce.
Da bi rešio slučaj ubistva nepoznatog muškarca, Travis mora da proširi istragu i na druge obaveštajne službe i dolazi do saznanja koja potpuno menjaju sliku članova cirkusa „Dijablo“, a pre svega njihovog direktora Edgara Dojla kome cirkus služi kao dobra kamuflaža za njegove obaveštajne zadatke.
Najintrigantniju ocenu ovog veoma obimnog romana (584 strane) dao je kritičar lista „Mejl on sandi“ koji je napisao da je ovo Elorijevo delo „pravo osveženje u moru predvidivih trilera koji vrve od klišea i da je zavodljiv i nepredvidiv, oroginalan i dovitljiv roman“.
„Dejli ekspres“ je konstatovao da je „Elori otvorio zanimljivu temu čovekovog straha da postavlja pitanja“.

Povezana vest:  Koncert finske muzike u Skupštini grada Beograda