plaketa Rasa

Sutra uručenje nagrade Raši Popovu

Nagrada „Dositej Obradović“ za životno delo za 2015. godinu biće sutra uručena književniku, publicisti, glumcu i dugogodišnjem televizijskom novinaru Raši Popovu na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavila je Zadužbina „Dositej Obradović“ .
Žiri za dodelu nagrade „Dositej Obradović“ radio je u sastavu: Vojislav Jelić (predsednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.
U obrazloženju žirija stoji da „pedagoški učinak stvaralačkog i medijskog dela i delovanja Raše Popova na Dositejevom tragu duhovnog oplemenjivanja mladih naraštaja na ukupnom srpskom duhovnom prostoru, uključujući staru i novu dijasporu, čini ga dostojnim Dositejeve nagrade za životno delo“
Odluku žirija će na svečanosti u nacionalnom teatru pročitati predsednik žirija prof. dr Vojislav Jelić, a nagradu će uručiti Radomir Putnik, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Dositej Obradović“.
O dobitniku će besediti književnik Ljubivoje Ršumović, program će voditi glumica Rada Đuričin.
U programu će učestvovati glumci Narodnog pozorišta Andreja Maričić i Zoran Ćosić, studenti glume Akademije lepih umetnosti u klasi profesorke Vide Ognjenović – Jovana Todorović, Aleksa Radojlović i Emilija Nestorović, Hor „Abrašević“ sa dirigentom Ivankom Stojkov, Dečji hor „Horislavci“ pod umetničkim rukovodstvom Draška Jankovića i Aleksandre Stanković, Gudački kvartet „Glasnici“, učenici muzičke škole „Josip Slavenski“, kao i Tanja Andrijić (sopran), Nikola Jevtić (bas bariton) i Dobrila Miljković (pijanistkinja).
Nagradu dodeljuje Zadužbina „Dositej Obradović“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Narodne banke Srbije i Narodnog pozorišta u Beogradu, a sastoji se od plakete sa likom Dositeja Obradovića, povelje i novčanog iznosa.

Povezana vest:  Finalsiti iz Srbije na izbor HENKEL ART.AWARD. 2010