zasto bog nema auto-vanja bulic v

Duhovite hronike Vanje Bulića o našem svakidašnjem životu

Posle više nego uspešnih trilera Vanja Bulić nam predstavlja duhovite i satirične priče o automobilima, svakodnevici, našem društvu, našoj naravi u knjizi „Zašto Bog nema auto“. I tako, mnogima auto služi da se prevezu od tačke A do tačke B, a Buliću je poslužio da napravi svojevrsnog foto-robota Srbina vozača.
„Za razliku od radija u kolima iz mog detinjstva, današnje zvučne mašine u četvorotočkašima uskoro će umeti da prave palačinke, a zatim će iz upotrebe izbaciti i vozača!“ Vanja Bulić
U duhovitim hronikama Bulića o našem svakidašnjem životu našla se i tema koja ponajviše opseda današnjeg čoveka okruženog čudima savremene tehnologije. Ali svoju priču o automobilu pisac je obojio satiričnim tonovima o našem društvu, našim navikama i mentalitetu koji se nije mnogo promenio od vremena kočija i konjskih tramvaja do danas. Posebna vrednost Bulićeve automobilijade su i podjednako duhovite ilustracije Špire Radulovića, namenski urađene za ovu knjigu.
Vanja Bulić rođen je 1947. u Kumanovu. Od 1952. živi u Beogradu. Imao je rok sastav, igrao je odbojku, strastveni je igrač preferansa, ceo radni vek je proveo u novinarstvu. Pisao je u gotovo svim prestižnim novinama druge Jugoslavije, a zlatni period je doživeo kao urednik Duge. Kao TV stvaralac je uradio više od 2000 jednočasovnih emisija, a bio je scenarista i tri TV serije: „Jugovići“, „Drugo stanje“ i „Javlja mi se iz dubine duše“. Koscenarista je filma „Lepa sela lepo gore“ i scenarista filma „Drugo stanje“. Radio je i dokumentarne filmove. Živi od novinarstva. Otac je tri sina.
Špiro Radulović je rođen u Podgorici 1942. Doktor je medicinskih nauka. Bio je dugogodišnji direktor Instituta za mikrobiologiju VMA u Beogradu. Karikaturom se bavi od gimnazijskih dana. Dosad je objavio više od deset hiljada karikatura u brojnim domaćim listovima (Jež, Politika, Novosti, Ekspres, Ilustrovana politika, Glas javnosti…) kao i inostranim (Krokodil, Pardon, Ludaš maći…). Nagrađivan je više od četrdeset puta u zemlji i inostranstvu. Samostalne izložbe je imao u Njujorku, Beogradu, Sofiji, Istanbulu, Kruševcu…
„Zašto Bog nema auto“ možete pronaći od ponedeljka, 21. marta u svim knjižarama Delfi i ostalim Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  U maju završetak obnove galerije Miće Popovića