Izlozba - Tesla covek buducnosti

IZLOŽBA „TESLA – ČOVEK BUDUĆNOSTI“ GOSTUJE U SLOVENIJI

„Tesla – Čovek budućnosti“ naziv je izložbe Muzeja Nikole Tesle iz Beograda, a koja će od 11. aprila biti otvorena u Sloveniji, tačnije u kulturnom centru „Cankarjev dom“ u Ljubljani. Autor izložbe je dr Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle iz Beograda.
Inspiracija za izložbu „Tesla čovek budućnosti“ dolazi iz Teslinog sagledavanja smisla i posledica revolucije, za koje je verovao da će se desiti u tehnološkoj i socijalnoj sferi života. Osnovni cilj izložbe je da, ukaže na celinu Teslinog genijalnog dela i s druge strane, da skrene pažnju na vrednosti Tesle kao autentičnog i ranog mislioca globalizma koje su nepoznate širokoj publici i nedovoljno priznate među stručnjacima.
„Tesla je 1900. godine u Americi napisao i objavio studiju “Problem povećanja ljudske energije“, u kojoj je izložio neke od problema sa kojima će se čovečanstvo susresti u svom razvoju i predložio je određena rešenja. Nešto kasnije, Tesla je počeo kritičnije da razmišlja o trendovima razvoja savremenog sveta i izneo je niz predviđanja o posledicama koje određeni trendovi donose. U dalekim dvadesetim i tridesetim godinama 20. veka Tesla govori o očuvanju energetskih zaliha čovečanstva, obnovljivim i alternativnim izvorima energije, umerenijem ekonomskom razvoju i manjoj potrošnji, kulturi orijentisanoj univerzalnim ljudskim vrednostima“ rekao je Branimir Jovanović, direktor beogradskog muzeja „Nikola Tesla“ i autor izložbe.
Slovenačka publika će moći da vidi brojne eksponate od kojih se neki prvi put prikazuju u glavnom gradu Slovenije.
Takođe, ove godine se obeležava i 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a Muzej Nikole Tesle u Beogradu priprema sadržaje posvećene godišnjici od Teslinog rođenja, kao i osveženje postojeće muzejske postavke.

Povezana vest:  Tajanstveni roman koji pomera granice realnosti: Kad ljubav pobedi vreme