2015-Petar Mirkovic

Crtež Petra Mirkovića na aukciji u Sotheby’s u Londonu

Sotheby’s, aukcijska kuća iz Londona sa tradicijom dugom gotovo 300 godina, predstaviće delo „MB5″ mladog umetnika iz Srbije. Na aukciji umetničkih dela pod nazivom „Contemporary East“, koja će se održati 8. juna u Londonu i koja ima za cilj promociju umetnika iz Istočne Evrope, eksperti Sotheby’s-a uvrstili su u ponudu i jedan crtež Petra Mirkovića, novosadskog umetnika, po početnoj ceni od 3.500 funti. Ekskluzivni zastupnik Petra Mirkovića je renomirana beogradska galerija New Moment, koja će u septembru ovdašnjoj publici predstavti njegovu samostalnu izložbu.
Prva aukcija ove priznate kuće održana je davne 1744. godine, a među umetničkim delima i antikvitetima koji su se prodavali na aukcijama ove kuće nalazila su se reprezentativna dela Rembranta, Van Goga, Renoara, Vorhola, ali i Ajnštajnovi rani zapisi o teoriji relativiteta, prvo izdanje američke Deklaracije nezavisnosti i drugi eksponati koji dostižu milionske iznose.
Petar Mirković (1978) je umetnik autentičnog, snažnog i prepoznatljivog izraza. Polazište za svoje crteže najčešće nalazi u kadrovima holivudske filmske produkcije, u kojima dominiraju gradski pejzaži sa prepoznatiljivim motivima – sportskim automobilima i motociklima, mišićavim opasnim momcima, vozačima u kožnim jaknama i atraktivnim devojkama. Poigravajući se senkama, refleksijama, teksturom, odbljescima uličnih svetala i farova automobila, Mirković stvara svojevrsnu uzbudljivu urbanu mitologiju.
Njegovi radovi su izuzetno atraktivni i ostavljaju jak utisak na posmatrače, jer iako crteže radi tehnikom ugljen na papiru, teško je oteti se utisku da nije reč o crno-belim fotografijama. Mirkovićevi radovi mogli bi se svrstati u domen hiperrealizma, ali autor kaže da tom efektu nikada nije davao prioritet: „Crne sjajne površine, asfalt, odsjaji i svetla metropole – to su za mene uzbudljivi urbani elementi od kojih gradim crtež. Iako moji radovi isprva izgledaju kao crno-bele fotografije, nikada nisam težio hiperrealizmu, već želim da ispitam mogućnosti i ograničenja samog crteža.“
Petar Mirković je diplomirao na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, a izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Kini, Rusiji i SAD. Dobitnik je više nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Povezana vest:  Laguna na 60. Sajmu knjiga u Beogradu