cernobiljska_molitva-svetlana_aleksandrovna_aleksijevicU izdanju Lagune u ponedeljak će se prvi put na srpskom jeziku pojaviti „Černobiljska molitva“ Svetlane Aleksijevič, dobitnice Nobelove nagrade za književnost 2015.

Ovo je potresna knjiga o černobiljskoj katastrofi koja se dogodila 1986. godine, najvećoj tehnološkoj katastrofi XX veka.

I došla je mama. Ona je juče okačila u bolničkoj sobi ikonu. Nešto šapuće tamo u uglu, kleči. Oni svi ćute. Profesor, lekari, medicinske sestre. Misle da ništa ne podozrevam, da ne znam da ću uskoro umreti. A ja svake noći učim da letim…

Ko je rekao da je lako leteti?

„Černobiljska molitva“ je svedočanstvo od kojeg se ježi koža, a opet književno delo biblijskog tona, poput savremenih psalama običnih ljudi koji su posle ove moderne apokalipse našli reči mudrosti, samilosti i utehe.

Povezana vest:  Dečji roman „Tea sisterke: Avantura na Karibima" Tee Stilton uskoro u prodaji

Glavni junaci nesvakidašnje dokumentarističke proze su i žrtve i spasioci, i deca i vojnici i žitelji avetinjske ozračene oblasti ograđene tablama upozorenja, i naučnici, psiholozi, lekari, preživeli, evakuisani i povratnici. Oni svi u pero Svetlane Aleksijevič govore reči koje se stapaju u jednu, jedinstvenu černobiljsku molitvu za postradale i one koji će još dugo snositi teške posledice.

Svetlana Aleksijevič je prikazala u ovoj knjizi pogubne i nesagledive posledice katastrofe po živi svet černobiljskog okruženja, ali istovremeno i otvorila pitanja koja se tiču budućnosti čovečanstva i opstanka čoveka na ovoj planeti.

Povezana vest:  Majstorski kurs baleta sa Marijom de Lurdes Hernandez

Sovjetska i beloruska književnica Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič rođena je 1948. u Ukrajini. Dugo je radila kao novinarka i scenaristkinja dokumentarnih filmova. Piše na ruskom jeziku. Njene knjige, pisane u maniru dokumentarističke proze, prevedene su na 20 jezika, dobila je brojne književne nagrade u Sovjetskom Savezu i Rusiji, zatim Herderovu, Remarkovu, američku Nacionalnu nagradu kritike, srednjoevropsku književnu nagradu Angelus, a 2015. godine Nobelovu nagradu za književnost za, kako stoji u obrazloženju Nobelovog komiteta, „višeglasno stvaralaštvo – spomenik stradanju i herojstvu u naše vreme“.

Povezana vest:  Posle 25 godina novo izdanje knjige „Vreme smrti" Dobrice Ćosića od 4. juna u prodaji

„Černobiljsku molitvu“ Svetlane Aleksijevič možete pronaći od ponedeljka, 16. maja u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.