Rad našeg slikara Vojislava Radovanovića zaštitni simbol UNESCO izložbe „Blago za budućnost“

Izložba dela savremenih likovnih umetnika pod nazivom „Blago za budućnost“ otvorena je u utorak 17. maja u predstavništvu UNESCO u Parizu. Selektori i kustosi ove izložbe okupili su umetnike iz celog sveta čiji su radovi i umetnički koncepti odgovarali misiji Organizacije ujedinjenih nacija koja se bavi obrazovanjem, naukom i kulturom.  Među 36 umetnika iz 18 zemalja, sa 4 kontinenta koji su predstavili svoje umetničke radove, našao se srpski slikar Vojislav Radovanović čiji je crtež „Izdanci“ odabran da bude zaštitni znak cele izložbe! Njegov crtež je prikazan na zvaničnom plakatu koji prati ovu manifestaciju. Radovanović se na izložbi predstavio sa još dva rada.

Povezana vest:  Izložba „I’m starting to feel okay“ u KvArt BW

– Velika mi je čast da se moji radovi izlažu u tako značajnoj svetskoj instituciji kao što je UNESCO, ali mi je još draže kada vidim da je moj crtež zvanični simbol cele izložbe. Po mom saznanju ovo je prvi put da neki umetnik iz Srbije izlaže u ovoj prelepoj zgradi. Ambijentalna instalacija „Teorija jedinstva“ koju sam prošle godine izložio u Bali-begovoj džamiji u Nišu (Salon 77) svakako je bila razlog za poziv koji sam dobio od organizatorke ove izložbe Ekaterine Kručkove. Ovo je samo početak naše saradnje. Prvi put je neki moj rad ponuđen na aukciji koju vodi „Sotbi“ pa mi je i to vema interesantno. Ovo je humanitarna izložba i svi prihodi će biti namenjeni Obali slonovače. Nadam se da će uskoro biti prilike da učestvujem i u drugim humanitarnim projektima usmerenim na pomoć i našoj zemlji – ističe Vojislav Radovanović.

Povezana vest:  Stručno vođenje kroz izložbu “MILENA JNK: Duga u oblaku’’

U saopštenju za medije glavna organizatorka događaja, Ekaterina Kručkova (Ekaterina Kruchkova), ističe ogroman značaj ovakvih izložbi kao i zahvalnost umetnicima koji su se odazvali njenom pozivu. Takođe je najavljeno da će se na svečanoj ceremoniji 20. maja, javnosti obratiti specijalni gost ove manifestacije, gospodin Filip Kupri Ajfel (M Philippe Couperie Eiffel) praunuk čuvenog francuskog konstruktora i inženjera Gustava Ajfela.

Povezana vest:  Najbolja naučna reprezentacija na 9. Festivalu nauke

Aukciju umetničkih dela zakazanu za 20. maj, obaviće jedna od najznačajnijih aukcijskih kuća, Sotbi (SOTHEBY’s). Tom prilikom biće ponuđeno ukupno šezdeset i tri umetnička rada. Izložba je humanitarnog karaktera jer će sredstva prikupljena tom prilikom biti usmerena na projekat pomoći poboljšanju javnog zdravlja i sanitarnih uslova u gradskim i prigradskim sredinama Republike Obale Slonovače.