Antonia MiratAntonia Mirat, višestruko nagrađivani sopran iz Splita, koja niže fascinantne uspehe od rane mladosti, predstaviće se beogradskoj publici na koncertu u Centru lepih umetnosti Gvarnerius u petak, 24. juna 2016. godine u 20 časova. Premijerno u Beogradu, publika će imati priliku da čuje ovu izuzetnu opersku divu, učenicu Sone Gazarijan, Tereze Berganzi, Montserat Kabalje.

Program: Mocart, Verdi, Belini, Pučini, Rahmanjinov, Pejačević i Mokranjac.

Ulaz slobodan.

Antonia Mirat (1983. Split) školovanje glasa počinje sa deset godina, kao izvanredan talenat, u klasi profesorke Branke Ristić. Sa četrnaest godina osvaja treću nagradu na državnom takmičenju u kategoriji pevača od 18 do 22 godine. Sa sedamnaest godina osvaja posebnu nagradu za Mocartovu interpretaciju na međunarodnom takmičenju Rolando Nicolosi u Tarantu. Italijanska štampa je proglašava „čudom od deteta “. U istoj dobi upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Dve godine kasnije debituje u HNK Zagreb u ulozi Šišmiša u operi Morisa Ravela Dete i čarolija. Iste godine predstavlja eks-jugoslovensku regiju na takmičenju Hans Gabor Belvedere u Beču gde njen talenat zapaža intendant Milanske skale Luka Targeti, od koga dobija posebno priznanje. Sa dvadeset godina osvaja prvu nagradu na državnom takmičenju u Rijeci, a u Zagrebu dobija svoju prvu glavnu ulogu u karijeri – Kraljicu noći u Mocartovoj Čarobnoj fruli.

  1. godine dobija stipendiju za seminar sa maestrom Sonom Gazarian u Beču. 2006. godine peva novu naslovnu ulogu u Mocartovom Pozorišnom komadu – Madam Srce, kojom se predstavlja publici u HNK Varaždin, Zorinom domu u Karlovcu i publici u Londonu. Iste godine izabrana je da prestavlja Hrvatsku na Svetskoj izložbi Milke Trnine u Londonu, gde peva solistički koncert medijski popraćen od BBC televizije. Diplomirala je 2007. nakon čega ostvaruje saradnju sa Marčelom Rotom. 2008. održava svoj prvi solistički koncert u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a iste godine peva solistički arije iz Tijardovićevih opereta Male Floramye i Splitski akvarel na stadionu Poljud, pred 16.000 ljudi. Njen talent zapaža i Tereza Kesovija, sa kojom ostvaruje koncertnu saradnju. 2009. godine ostvaruje svoj producentski i kompozitorski debi, operetu Trogirski akvarel, u kojoj je pevala glavnu ulogu. 2010. godine debituje u Beču ulogom Kraljice noći iz opere Čarobna frula, pod dirigentskom palicom maestra Maksimilijana Cenčića. Iste godine nastupa u slavnoj Bečkoj gradskoj dvorani.
  2. godine ulazi u finale takmičenja Montserat Kabalje u Saragosi i održava majstorske kurseve kod Montserat Kabalje. Januara 2012. godine, postaje članica Operskog studija maestra Danijela Fera u Njujorku, na univerzitetu Džulijard. Belkanto repertoar usavršava kod proslavljene Tereze Berganzi u Madridu, Lid i nemački repertoar usavršava kod profesora Nikolasa Sirsa na Royal College of Music u Londonu. Iste godine ulazi u finale prestižnog takmičenja Salvatore Papagallo u Bariju. 2013. godine, dobija stipendiju za stručno usavršavanje Mocartovog repertoara kod Barbare Boni u Salcburgu.
  3. godine ostvaruje saradnju sa velikim muzičkim imenima kao sto su Angelo Bertaći (Milano), Đenaro Sica (Firenca), Antonela Pijanecola (Verona), Silvija Kolombini (Milano) itd. Stalna je članica Operskog studija „Scuola Antica“ u Firenci, maestra Đenara Sice. Ostvarila je saradnju, kao gostujući profesor, sa Akademijom u Dubaju (Royal Colleges of Music). 2015. godine pravi zaokret u smeru crossover muzike i objavljuje obrade klasičnih kompozicija na savremen način.
Povezana vest:  Otvaranje izložbe VISIONERSKI TRANSPORT u četvrtak, 14. aprila