Olimpijski_sanIzdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka objavila je, uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije, roman Silvije Otašević „Olimpijski san“ inspirisan pričom roditelja jednog od najboljih sportista sveta plivača Majkla Felpsa.

„Petnaest dana u životu četrnaestogodišnje devojčice koja sanja o učešću na Olimpijskim igrama 2020. godine, spakovano je u korice ove knjige koja će svakome ko je pročita biti podstrek da ne odustaje od svojih želja, ambicija i snova“, rekla je za agenciju Beta glavna urednica „Pčelice“ Bojana Jovanović i ocenila da će knjiga motivisati neke nove pobednike.

Prema rečima Jovanovićeve, priča Debore Felps, majke Majkla Felpsa koji je u svojoj sportskoj karijeri koju je okonačao Olimpijadom u Riju, osvojio 23 olimpijska zlata, inspirisala je autorku da napiše priču o devojčici koja sanja o olimpijskom zlatu „boreći“ se s problemom zbog koga su upravo Felpsovi roditelji Majkla upisali na plivanje – sport u kome je njegova „mana“ pretvorena u nedostižnu prednost.

Povezana vest:  Ušuškajte se tokom zime uz ove tri Vulkan knjige

„Posle tog članka često sam mislila o tom nesavršenstvu savršenstva, o tome kako je svaka nesavršenost stvorena zbog nečega. I to sam pričom želela da prenesem i čitaocima, da ih ohrabrim da na stvari gledaju drugim očima“, rekla je Beti Silvija Otašević.

Glavna junakinja „Olimpijskog sna“ na specifičan način proživljava adolescentsko neslaganje s roditeljima, odnos s drugarima, sestrom, njenim zaljubljivanjem, sa bakom, gubljenje torbe sa opremom za plivanje, ali i zatvaranje bazena jedanaest dana pre poslednjeg takmičenja u sezoni.

Povezana vest:  Neli Andreeva i hor "Filip Kutev" u sredu na Kolarcu!

Sva dešavanja usmerena su, povezana i isprepletana s njenim jedinim ciljem, odlaskom u Japan, u Tokijo, 2020. godine i prvom stepenicom ka tom putu – završnim takmičenjem u sezoni i suočavanjem „s ljutom protivnicom“ Danijelom O.

Doprinos knjizi, kako bi ohrabili i motivisali tinejdžere da ne odustaju od sporta i podsetili ih da odricanja vrede, dali su i pravi sportisti čijim se rezultatima divila cela nacija Aleksandar Šapić predgovorom knjizi, kao i Nađa Higl, čiji je ostvareni san sumiran umesto pogovora.

Povezana vest:  Prolećna izložba kolekcije ARTE galerije

„Roman ‘Olimpijski san’ naučiće vas kako da čvrsto verujete u svoje snove. Ako vam se ponekad učine dalekim i nedostižnim, ne odustajte. I zapamtite â?? radom i upornošću se snovi ostvaruju“, poručila je Jovanović.

Silvija Otašević napisla je i modernu bajku „Gradić pufnastog sunca“ u želji da pomogne najmlađima da pobede strah od mraka.

Njena prva knjiga „Plurkini musketari“ dobila je „Dositejevo pero“, prvu nagradu po oceni đaka dvadesetak beograskih osnovnih škola.

Dobitnica je i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos u širenju kulture. Od 1999. godine živi u SAD.