pozoriste_maskePozorišni festival Tvrđava teatar od 11. do 20. avgusta

 

Drugi pozorišni festival „Tvrđava teatar“, na kome će u glavnom programu biti prikazano devet predstava iz Srbije, Španije, Hrvatske, Holandije i Italije, biće održan od 11. do 20. avgusta na Smederevskoj tvrđavi, najavili su danas organziatori.

Predsednica saveta festivala Vida Ognjenović rekla je na konferenciji za novinare da je prošle godine, bilo dosta onih koji su bili sumnjičavi kada je u pitanju ovaj festival, ali da su oni uspešno organizovali festival koji već sada ima veliki značaj za Srbiju.

Povezana vest:  Raspisan foto konkurs šestog Beogradskog Irskog Festivala – za pobednika vredna nagrada!

Prema njenim rečima, jedna od aktivnosti organziatora jeste i koprodukcija festivala sa Teatrom Titanik, koji je prošle godine dobio nagradu za najbolju predstavu na festivalu, za komad „Odiseja“, a koprodukcija bi trebalo da bude realizovana do sledeće godine.

Umetnička direktorka festivala Branislava Liješević rekla je da će na festivalu u glavnom programu biti izvedena predstava „Do do land“ španskog Teatra „Puho“, „Metak za sve“ reditelja Nemanje Rankovića u izvođenju Hrvatskog kazališta iz Rijeke, „Bau brigatta di“ i dečija predstava „Armonižazione urbana“ u izvođenju Teatra En Vol iz Italije.

Prema njenim rečima, od srpskih predstava biće izvedene „Sviraj to ponovo Sem“ reditelja Marka Manojlovića u izvođenju BDP-a, „Rumunija 21“ Nardonog pozorišta iz Užica u režiji Gorana Golovka, kao i „Buđenje proleća“ Anje Suše u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“.

Povezana vest:  Od subote 7. marta u prodaji će se naći treći deo bestselera „Moj muškarac"

Na festivalu će biti izvedene i predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ reditelja Nebojše Dugalića u izvođenju Kraljevačkog pozorišta, „Kate Kapuralica“ Jagoša Markovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora i komad „Proslava“ rediteljke Ive Milošević u izvođenju Ateljea 212.

U okviru pratećeg programa festivala biće izvedene predstave „Colors“ i „Folleti“ Teatra Pavana iz Holandije, a nakon dodele nagrada za sve nagrađene će biti izvedena predstava „San letnje noći“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u režiji Zoltana Puškaša.

Povezana vest:  Izložba slika Danice Masniković u KomBank Art holu „Art animals - blue"

Direktor festivala Dragoljub Martić rekao je da je festival, koji je pokrenut prošle godine, već postao veoma značajan, što pokazuje i broj posetilaca prošlogodišnjeg festivala.

Prema njegovim rečima, ministarstvo kulture Srbije je odlučilo da podržai ovaj festival, tako što je nedavno potpisan sporazum o sufinansiranju ove manifestacije do 2012. godine, što znatno olakšava organizaciju festivala.

Organizatori su dodali da imena stručnog žirija ovogodišnjeg festivala još nisu saopštena, i da će žiri kao i tačna satnica programa biti naknadno objavljeni.