Jubilarni 50. Bitef pod sloganom „Na leđima mahnitog bika“, održaće se od 24. septembra do 2. oktobra na nekoliko različitih beogradskih lokacija.

Pored glavnog programa, u okviru koga će biti prikazano 12 predstava, tokom devet dana trajanja festivala, biće prikazan i prateći program, najavili su organizatori.

Ove godine u okviru pratećeg programa Bitefa održaće se 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT) pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koje će, takođe, proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja.

Povezana vest:  Beč: Biblioteka u telefonskoj govornici

Ovaj važan segment pratećeg programa, okupiće u Beogradu od 25. do 30. septembara preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta, a predsedavajući konferencije je profesor dr Savas Patsalidis iz Grčke.

IATC je osnovan 1956. godine u Parizu kao nastavak prvog međunarodnog kružoka kritičara iz 26 zemalja, razvio je sistem rada s konferencijama i simpozijumima, nudeći veoma vredne seminare za mlade i nove pozorišne kritičare.

Povezana vest:  Za sve mališane: Knjižice skrivalice

Kao sastavni deo Kongresa, biće održana Međunarodna konferencija, Novo i globalno pozorište, Između komodifikacije i umetničke nužnosti u organizaciji, 27. i 28. septembra, okupiće brojne kritičare, sa ciljem da se pokrene šire razmišljanje o savremenom pozorištu kroz čitav spektar pojedinačnih potreba, nacionalnih kultura i globalne privrede.