Poznati po energičnim performansima i kompozicijama koje izvode na tradicionalnim taiko bubnjevima, članovi čuvene japanske grupe Ondekoza nastupiće u Kolarčevoj zadužbini 26. septembra u 19.30 časova uz podršku Ambasade Japana. Koncert je omogućila kompanija Japan Tobacco International i ulaz će biti besplatan.

Za nesvakidašnje nastupe Ondekoza bubnjara pre svega je zaslužna “Sogakuron” filozofija kojom se vode, koja nalaže da su trčanje i muzika jedno jer odražavaju dramatičnost i energičnost života. Članovi Ondekoze zbog toga žive zajedno u podnožju planine Fudži i svakoga jutra trče po 10 kilometara, a maratoni često prethode i njihovim nastupima. Najveću pažnju izazvale su njihove maratonske turneje, organizovane u Kini i SAD-u, tokom kojih su bubnjari trčali od grada do grada, u nekim slučajevima čak izlazeći na binu direktno po završetku trke.

Povezana vest:  Sutra otvaranje 4. BUDI-ja

Ondekoza je nastala 1969. godine na japanskom ostrvu Sado, gde je osnivač Den Tagajasu okupio grupu mladih entuzijasta spremnih da slede njegove ideale. Nakon toga, popularnost Ondekoze i taiko bubnjeva širila se po Japanu i ostatku sveta, zbog čega je ova grupa u velikoj meri zaslužna za postavljanje temelja za taiko kao scensku umetnost. Članovi Ondekoze su u stalnoj potrazi za novim oblicima izražavanja korišćenjem taiko bubnjeva, svirajući do granice svojih fizičkih mogućnosti.

Povezana vest:  Pikaso, Dali, Miro, Tapies u "New Moment"-u

Tokom 2008. godine, Ondekoza grupa pokrenula je novi projekat nazvan “Muzika i ritmovi”, u okviru kojeg koristi niz izražajnih sredstava kako bi promovisala slobodu izražavanja i neograničene mogućnosti koje ona donosi.

U susret pedesetogodišnjici postojanja, Ondekoza bubnjari su 2015. godine započeli turneju u okviru koje će obići i Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. Obilazak regiona omogućio je Japan Tobacco International (JTI), kompanija koja kao najveći korporativni promoter japanske kulture i tradicije svake godine predstavlja domaćoj publici japanske umetnike u saradnji sa Ambasadom Japana. Tokom prethodnih godina, JTI je omogućio gostovanja Gocoo bubnjara, tradicionalne grupe Variki, čuvene pijanistkinje Ingrid Fuđiko Heming i mnogih drugih afirmisanih japanskih umetnika.

Povezana vest:  Katarina Zlatić među najboljim svetskim žvrljačima u Kejptaunu