plakat_23-medjunarodni-festival-pozorista-za-decu-u-subotici___U nedelju, 25. septembra od 20 časova svečano će na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta biti otvoren dvadeset treći Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici.

Pored takmičarskog programa Festivala, koji će predstaviti izuzetno zanimljiv i relevantan presek od 16 predstava pozorišnog stvaralaštva za decu iz celog sveta, uz veoma kvalitetan izbor predstava iz regiona, publika će uživati do 30. septembra i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu…

U okviru svečane ceremonije selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručiće Nagrade za životno delo „Mali princ“ Zoranu Hristiću, našem proslavljenom kompozitoru i Mimu Kutikiju, poznatom italijanskom pripovedaču, glumcu i pozorišnom reditelju.

Prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, kao i Hadži Zoran Lazin, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, dok će Festival svečano otvoriti Zoran Hristić, dobitnik nagrade „Mali princ“. Tokom ceremonije otvaranja nastupiće Dečiji crkveni hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice (pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stambolić) i Manasi Pandja Ragunandan sa tačkom tradicionalnog indijskog plesa.

Tokom Festivala publika će u okviru takmičarskog programa imati priliku da vidi fascinantnu lutkarsku operu “Princeza Tirando” pozorišta Arijel iz grada Tirgu Mureša u Rumuniji, zatim lutkarsku predstavu “Amakajaku, avantura u Amazonu” iz daleke Kolumbije (Pozorišna fondacija “Majka zemlja” iz Palmire), kanadsku “Neutabanim stazama” trupe “Šašave senke“ (Ombres Folles), koja koristi elemente pozorišta senki uz divne lutke i puno magične muzike. Očekuje nas i odlična lutkarska predstava “Srebrno kopito”, pozorišta “Žirafa na preklapanje” iz Sankt Peterburga, bazirana na staroj ruskoj bajci, kao i fenomenalna predstava “Patka, smrt i lala” Ljubljanskog pozorišta lutaka.

Povezana vest:  Kulturni četvrtak u DKSG

Veoma smo srećni što smo u prilici da na Festivalu prikažemo i tri domaće predstave: divnu “Rečnu sirenu” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, zatim odličnu predstavu sa elementima baleta  “Ko je najmoćniji na svetu?” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, kao i zanimljiv “Par cipela” Dečjeg pozorišta Subotica.

Pored gore navedenih biće izvedene i „Mala sirena“ (Bosna i Hercegovina), „Bajka o ribaru i ribici“ (Crna Gora), „Deveta ovčica“ (Hrvatska), „Guska, smrt i lala“ (Poljska), „Let kroz priče“ (Rumunija), „Badnje veče“ (Rusija), “Mali lutkar” (Zapadna Java, Indonezija) i „Zlatokosa“ (Slovenija).

Kao što smo ranije pomenuli, kao posledica značajnog smanjenja budžeta, sve pozorišne trupe koje učestvuju u ovogodišnjem takmičarskom programu Festivala same snose troškove puta i smeštaja!

Povezana vest:  Prevodi Velikićevih romana na grčki, mađarski i farsi jezik

Više detalja o predstavama sa satnicom izvođenje možete pronaći na sajtu Festivala – http://lutfestsubotica.net/program/takmicarski-program

Odabrane predstave će se igrati na izvornom jeziku od 26. do 30. septembra u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu „Deže Kostolanji“.

Festival će dodeliti Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka; nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. O svemu će odlučivati dr. Andrijana Teodoresku (Rumunija), teatrolog iz Krajove, prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Darija Ivanova, kulturolog i rediteljka iz Ukrajine.

Pored takmičarskog programa posetioce očekuje puno raznovrsnih pratećih sadržaja: filmski program posvećen Petru Laloviću (1932–2015), rođenom Subotičaninu, zatim segment „Trgovi i ulice“ u okviru kojeg će nastupiti čak 15 trupa, izložba “Festivalski plakat 2016.” (radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. Zdravka Mićanovića), Izložba kostima, lutaka i skica Milene Jeftić Ničeve, lutkarska radionica za decu, plesna radionica “Klasični indijski ples” koju vodi Manasi Pandja Ragunandan (Bangalor, Indija). Ona će održati predavanja o pokretu, otmenosti i tehnici sa fokusom na klasične indijske stilove plesa: Baratanatijam i Odisi, uz praktični trening koji se bavi osnovnim koracima kao što su tatadav, natadav, sarikaladav, čauka, tribaga, bramari i čari. Radionica će takođe predstaviti i stavove, položaje, držanje, gestove rukama, kao i specifičnosti pokreta glave, vrata, očiju i torza.

Povezana vest:  Počinje FIST 07

U okviru pratećeg programa biće izvedene i tri predstave: “Dobro drvo”, (r: Branislav Trifković;  Školski  centar sa domom učenika „Dositej Obradović“ Subotica), “Mali princ” (r: Predrag Braca Todorović, Hercegnovsko pozorište, Crna Gora) i nesvakidašnja predstava iz Letonije “Spriditis” u kojoj igra čak 36-oro dece starosti od 9 do 18 godina (r: Laura Paegle, Teatar Ziluks, Riga, specijalni gosti Festivala), a biće održano i nekoliko promocija knjiga.

Ove godine u saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine biće objavljena i u okviru 23. Festivala promovisana knjiga “Jurkovskom u čast” (posvećena velikom prijatelju i bliskom saradniku Festivala, teatrologu Henriku Jurkovskom koji je nedavno preminuo).

Svi programi 23. Međunarodnog festivala pozorišta  za decu u Subotici, koji će se održati od 25. do 30. septembra, besplatni su za sve posetioce.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.