Izdavačka kuća Booka objavila je dva nova romana iza kojih stoje dve vrhunske savremene strane spisateljice: „Prvi negativac“ američke umetnice, sineaste i spisateljice Mirande Džulaj i „Noć bez svitanja“ vodeće nemačke autorke Dženi Erpenbek.

Džulaj je poznata kao sineasta i autorka bestselera zbirke priča „Baš ti, baš tu“ a „Prvi negativac“ je debitantski roman koji je „istovremeno potresan, tako prljav, tako nežan, tako duhovit – tako u njenom stilu – da će čitaoci ostati zatečeni“, tvrdi izdavac Ivan Bevc.

Glavna junakinja Čeril Glikman veruje da ljubavna priča može trajati vekovima i da se jedna duša može seliti od bebe do bebe.

Ona radi u neprofitnoj organizaciji za promociju ženskih odbrambenih veština, živi sama, jede uz sudoperu koristeći uvek istu viljušku i tanjir, što je deo njenog ‘sistema’, toliko razradjenog da, kako ona sa zadovoljstvom kaže, ‘s vremenom sve postane glatko do nivoa kada više ni samu sebe ne osećam, kao da ne postojim’.

Povezana vest:  Veliki popusti i druženje sa piscima - Sajamski dani ispunili očekivanja čitalaca!

Kada je šef i šefica zamole da privremeno primi kod sebe njihovu dvadesetogodišnju ćerku Kli, njen ekscentrično uredjen svet raspada se u paramparčad. Ali upravo ista ta Kli, sebična i okrutna seks-bomba, svojim maltretiranjem primorava Čeril da se suoči sa stvarnošću i omogućava joj da, potpuno neočekivano, pronadje ljubav svog života.

„Nežan i napet, lukavo urnebesan, prošaran divljim seksualnim fantazijama i silovitom majčinskom ljubavlju, prvi roman Mirande Džulaj pokazuje da je ova autorka, spektakularno originalna i ikonična, važan glas današnjice i spisateljica za sva vremena“, ocenio je Bevc..

Prema njegovom mišljenju “ autorka je u jednom romanu rekla više o našoj univerzalnoj potrebi za ljubavlju i o sposobnosti da volimo i budemo voljeni, nego što će mnogi autori uspeti za čitav svoj život.?

Povezana vest:  Gala koncert 30. juna u Narodnogm pozorištu

Najbolji književni kritičcar „Njujork tajmsa“ pa i jedan medju prvima u SAD Mičiko Kakutan je za knjigu Mirande Džulaj je napisala da je „neko od onih čudnih mitoloških bića koja su pola jedno a pola drugo – na grifona, možda himeru, ili sfingu… Neizmerno dirljiv prikaz majčinstva i brige o detetu… Osećajna i snažna priča o otkrivanju majčinske ljubavi.?

Nemačka književnica Dženi Erpenbek otkriva u romanu “ Noć bez svitanja“mahinacije onoga što obično nazivamo ?usudom“ , zapravo onog neobjašnjivog i neodredjenog, uzajamne isprepletenosti kulture i istorije, porodičnih i ličnih veza.

Erpenbekova nas vodi na putovanje kroz mnoge životne puteve koje bi mogao da sadrži jedan životni vek započevši ga u malom galicijskom gradu negde 1900. godine, a otisnuvši se u Beč, pa u Staljinovu Moskvu, da bi ga okončala u Berlinu današnjeg vremena. U preispitivanju uticaja političkog i ličnog, autorka daje tematski zamah jedinstvenom nemačkom narativu: toj večito živoj potrebi da se preispituje prošlost i uloga ove nacije u skorašnjoj istoriji.

Povezana vest:  Novi roman bestseler autora Meta Hejga „Ponoćna biblioteka“ uskoro u prodaji

Među brojnim afirmativnim ocernama ovog dela vredi citirati nedeljno izdanje „Indipendenta“ da je to „majstorska knjiga koja upotpunjuje već impresivan opus Erpenbekove i da je njeno pisanje moćno i poetski snažno, a pripovedanje vrlo fino iznijansirano“

„Predivno, elegantno i razgaljujuće, zastrašujuće koliko i virtuozno: „Noć bez svitanja“ je autorkino najneposrednije obraćanje istoriji.“ ocena je “ NJujork rivju of buks“.
Autorka je osvojila jedno od najuglednijih književni nagrada u Nemačkoj koja nosi ime Hansa Falade.