cestoskok-ivan_zlatkovic_vOd danas je pred čitaocima izuzetan izbor erotskih narodnih priča koje su se u srpskom narodu usmeno prenosile pod nazivom „Čestoskok“. Knjigu je priredio Ivan Zlatković.

Negov izbor zasniva se na značajnom broju izvora, sve do najnovijih zapisa.

Ovaj izuzetan izbor erotskih narodnih priča koje su se u srpskom narodu usmeno prenosile s kolena na koleno zabeležili su značajni sakupljači narodnog blaga, od Vuka Karadžića do novijih folklorista. Zbog svog sočnog i neuvijenog jezika, iako duhovite i umetnički uobličene u prave bisere kratke priče, one su teško sticale pravo građanstva i naklonost čednih čitalaca. Danas se, međutim, i ovi oblici nacionalnog folklora smatraju nezaobilaznim delom svake kulture.

Povezana vest:  Objavljen program Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji

Tako će današnji čitalac moći da se zabavlja u vrcavim primerima narodne mašte i inventivnosti i da uz nju zajedno otkriva šta najbrže raste, kako se izvodi ševelj-develj, kako su se ponašale vladike i popadije a kako knez Miloš. Na kraju knjige nalazi se rečnik manje poznatih reči, pa tako možete saznati šta je putka, durundalo, merak, doksat…

Povezana vest:  Gostovanje Kruševačkog pozorišta sa predstavom „Valjevska bolnica" 1. februara na velikoj sceni Narodnog pozorišta

Ivan Zlatković je rođen u Nišu 1962. godine. Diplomirao je, specijalizirao i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor, bibliotekar, urednik pojedinih časopisa. Do sada je objavio sledeće knjige: „Antologija narodnih pesama o Marku Kraljeviću“ (koautorska knjiga sa Milanom Lukićem), „Povratak“ (roman), „Epska biografija Marka Kraljevića“, „Šuma“ (poezija). Živi i radi u Aranđelovcu.

Povezana vest:  Koncert kamerne muzike Vasilija Mokranjca u Narodnom muzeju

Zbirku erotskih priča „Čestoskok“ koju je priredio Ivan Zlatković možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.