U Etnografskom muzeju u Beču 14. oktobra se otvara izložba koja postavlja pitanje koju ulogu igraju fotografije u velikom ćutanju posleratnih godina? Više od 70 godina od početka 2. svetskog rata posleratne generacije intenzivnije nego ikada se bave zaostavštinom i sećanjima iz tog vremena. Izložba „Stranci na vidiku – foto albumi iz 2. svetskog rata“ bavi se motivima i estetikom fotografija, ali i uticajem ratne propagande na amaterske fotografije.

Povezana vest:  "Deset malih crnaca" najomiljeniji roman Agate Kristi

U okviru izložbe biće prikazane fotografije iz privatnog vlasništva nekadašnjih vojnika Vermahta. One prikazuju neposredan pogled nemačkih i austrijskih vojnika na nepoznate ljude, ratišta i kulturne spomenike u okupiranim zemljama kao i svakodnevicu na frontu. Izložba je već viđena u Nemačkoj, Holandiji i Gracu, a rezultat je istraživačkog projekta na univerzitetima u Oldenburgu i Jeni. Za prezentaciju u Beču izložba će biti proširena privatnim fotografijama i albumima iz Beča i okoline.

Povezana vest:  Umetničko delo koje uspavljuje bol - o romanu "Ordesa" u okviru Laguninog književnog kluba

Na izložbi se između ostalog mogu videti i fotografije nastale u zarobljeništvu u Egiptu i Sovjetskom savezu. Tri nekadašnja vojnika objašnjavaju nastale fotografije i njihovu nameru u video intervjuima. Privatne zbirke fotografija predstavljaju individualno konstruisana sećanja čitave jedne generacije, svedočanstvo vojnika i njihov pogled na rat.

Edukativni program izložbe je usmeren na mlade odnosno pre svega na učenike i na poteškoće i mogućnosti sećanja na rat. Fokus je na podizanju svesti o tematici i njenom značaju za sopstvenu porodičnu istoriju. Izložba će biti otvorena do 19. februara 2017. godine.

Povezana vest:  Gostovanje Teatra Vihor u okviru Gavran festa na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum

PHOTO: Münchner Stadtmuseum