Robert K. Mesi, dobitnik Pulicerove nagrade za najbolje biografsko delo i jedan od najznačajnijih američkih istraživača carske Rusije, nakon „Katarine Velike“, pojavljuje se kod nas sa još jednim kolosalnim delom „Petar Veliki“ u dva toma.

Petar Veliki je biografima zaveštao problem sopstvene složene i oprečne ličnosti, o kojoj je i dan-danas nemoguće izreći konačan sud. Rođen u carstvu koje nije ni za pola koraka odmaklo od srednjovekovne Moskovske kneževine i odmalena suočen s njegovim mračnim stranama, Petar je, iz onih razloga istorije koji uvek ostaju neobjašnjivi, razvio u sebi moderan duh koji stremi ka rušenju konvencija i sve posmatra kroz prizmu pragmatičnog. Sa druge strane, u svojoj borbi da prosveti, oplemeni i modernizuje svoju zemlju, on se neće libiti da se posluži srednjovekovno mračnim sredstvima – „knutom, mačem i vatrom“. Obdaren nesvakidašnjom inteligencijom i istovremeno gigantskom energijom, za pozornicu svog života on neće birati kremaljske carske dvorane, već pristaništa, ratišta, gradove Zapadne Evrope i porečja Rusije. Njegova bujna priroda tražiće do poslednjeg časa oduška u svemu što iskače iz kolotečine zaparložene Ruske carevine, bila to gradnja flote za još neosvojeno more, lakrdija Svepijanskog sabora ili stvaranje nove prestonice iz močvarišta na ušću Neve. Nijedna zemlja njegovog doba, pa i mnogo šire od toga, neće doživeti takve korenite reforme, i ni u jednom vladaru neće se steći svi ti atributi: prosvetitelj, reformator, ratnik, političar, čovek evropske širine i tvrdoglavi ruski duh. U očima jednih „besomučnik“ i „tiranin“, u očima drugih najveći vladar svih vremena i čovek koji je izveo Rusiju „iz tame na svetlost“, Petar Veliki – ukoliko je ikakvo svrstavanje moguće – može se svrstati jedino u onaj olimpski krug istorijskih ličnosti koje su, ovenčane trnovim vencem ličnih tragedija i roptanja sopstvenog beslovesnog puka, uzdigle svoje države u red najvećih, a sebe satrle pregalačkim ognjem. Stoga se i Robert K. Mesi svesno uzdržava od suda, a pred čitaoca širi, na mnogo strana, jednu od najlepših, najraskošnijih, najživotnijih pripovesti o gorostasu ruske istorije.

Povezana vest:  „Slušaj! Kako usavršiti komunikaciju“ Dejla Karnegija u prodaji

Knjigu „Petar Veliki“ potražite ekskluzivno na Sajmu knjiga u Beogradu, dok će knjiga biti dostupna u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs od utorka, 25. oktobra.