plakat-krokodokodil-2016Festival književnosti i ilustracije za decu „Krokodokodil“ pod nazivom „Kako su Lola i Ivica spasili bajke“, biće održan od 14. do 18. novembra u Dečijem kulturnom centru Beograd, najavili su danas organizatori.
Naziv ovogodišnjeg „Krokodokodila“ – „Kako su Lola i Ivica spasili bajke“ nagoveštava temu festivala – odnos prema književnom žanru bajki u savremenom književnom stvaralaštvu za decu.
Namera festivala je prikazivanje snage i lepote bajke na multimedijalan način, otkrivajući nove aspekte komunikacije s najmlađima.
Kao i do sada, festival se sastoji od glavnog programa i pratećih sadržaja (radionica, performansa i izložbe radova pristiglih na raspisano takmičenje te svečano proglašenje pobednika).
Ove godine su prvi put uključena i predavanja za odrasle (studente, nastavnike, profesore, bibliotekare, književne kritičare, roditelje i drugu kulturnu javnost).
Na festivalu učestvuju strip crtač iz Sarajeva Enis Čišić koji radi za čuvenu američku strip izdavačku kuću „Marvel“, zatim pisci Dejan Aleksić i Jasminka Petrović, ilustrator Dobrosav Bob Živković, umetnica Vesna Moravić Balkanski, pisac Raša Popov, kao i „Krokodilov“ glumački ansambl uz reditelja Vladana Đurkovića.
Program predavanja otvoriće teoretičarka književnosti Tijana Tropin, a za njom će nastupati spisateljica iz Bosne i Hercegovine Lamija Begagić, kao i profesorka književnosti iz Zagreba Ivana Baldasar Petrović, koje će se kritički osvrnuti na ideologije, prevode i rodne odnose u bajkama i knjigama za decu.
Takođe će biti održane i četiri radionice koje će voditi učesnici festivala – Raša Popov, Vesna Moravić Balkanski, Dejan Aleksić, kao i vizuelna umetnica Bojana Lukić.
Festival organizuju udruženja „Krokodil“ i „OK – Obrazovanje i kultura“ u partnerstvu sa Dečijim kulturnim centrom Beograda i uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, književne mreže „Traduki“ i Ambasada Švajcarske.

Povezana vest:  Salon MSU slavi 60 godina rada izložbom