U četvrtak, 17. novembra 2016. godine u 17 časova u Domu sindikata, Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Jelisaveta Karadordđević svečano

je otvorila izložbu.fotografija „Nikada Više Fukušima! Katastrofa u nuklearnojElektrani“ u organizaciji Udruženja građana za očuvanje mira, kulture i obrazovanje SOKA.

Program podrazumeva izložbu fotografija Fukušima, Cunami i Černobilj japanskog fotografa Rjuići Hirokave (Ryuichi Hirokawa), najpoznatijeg japanskog autora dokumentarnih fotografija i projekciju dokumentarnih filmova japanske rediteljke Hitomi Kamanake (Hitomi Kamanaka) – „Mali Glasovi iz Fukušime“ (projekcije: 17. novembar u 18h i 19. novembar u 12h) i „Rapsodija u selu Rokašo“ (18. novembar u 18h i 20. novembar u 14h).Poznata japanska rediteljka se bavi snimanjem dokumentarnih filmova na temu nuklearnih opasnosti.

Povezana vest:  Osmo izdanje romana "Preljubnici" Vide Ognjenović

„Radioaktivnost nanosi štetu generacijama koje dolaze. Ona ne utiče samo na ljude, nego na svako živo biće na zemlji. Mislim da nemamo pravo da odaberemo takvu stvar za nas. Mi ne treba da odaberemo nuklearnu energiju, atomsku bombu, i bilo koji rat koji poništavaju sve aspekte digniteta ljudskog roda i prirod“, poručio nam je autor izložbe Rjuići Hirokava.

Povezana vest:  U Ateljeu 212 počele probe za predstavu „Obraćanje naciji“

Predsednik udruženja Masaru Katano je tom prilikom izjavio: „Ove 2016. godine se navršava 30 godina od katastrofe u Černobillju i 5 godina od Fukušime. Nažalost,  ljudski rod nije naučio lekcije iz Černobilja za Fukušimu. To je zbog toga jer smo toliko dugo verovali da je nuklearna energija energija budućnosti. Ali taj mit bi mogao biti skoro uništen zbog ove dve katastrofe“.

Posetioci će moći da pogledaju izložbu od četvrtka, 17. novembra, do nedelje, 20. novembra 2016. godine u periodu od 08 do 22h.

Povezana vest:  NAJBOLJA PREDSTAVA ZA DECU I MLADE U SRBIJI U 2017. GODINI – „MOBI DIK" MALOG POZORIŠTA „DUŠKO RADOVIĆ"

Događaj ima za cilj edukaciju i upozorenje šire javnosti na ozbiljne posledice koje mogu da nastanu  korišćenjem nuklearne energije i potakne  nas na razmišljanje kako da zajedničkim snagama utičemo na kreiranje bezbednog i mirnog društva.

Organizaciju  događaja  su podržale brojne domaće i strane organizacije.

Ulaz je slobodan za sve projekcije.