Prvaci Baleta iz Kijeva, Olga Golica i Denis Nedak, gostovaće u predstavi „Krcko Oraščić“, koja će biti izvedena 21. januara u Velikoj dvorani Sava Centra.

U ovom klasičnom spektaklu, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova, i u organizaciji Sava Centra i Narodnog pozorišta, Galica će se pojaviti u ulozi Maše, dok je Nedaku poverena naslovna rola.

Golica je završila Državnu baletsku školu u Kijevu, a 2006. je postala soliskinja Baleta Nacionalne opere Ukrajine T. Ševčenko.

Povezana vest:  Počeo deveti Mikser festival

Dobitnica je niza značajnih priznanja na međunarodnim baletskim konkursima i gostovala je u Meksiku, Grčkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj, Belgiji.

Nedak je nosilac prestižnog nacionalnog priznanja „zaslužni umetnik Ukrajine“.

Školovao se na Baletskoj akademiji u Kijevu gde je i otpočeo profesionalni rad u teatru, a 2008. je postao prvak Nacionalne opere u Kijevu.

Njegovu igru odlikuje prefinjena klasična tehnika, posebno u lirsko-romantičarskom stilu. Stalni je gost brojnih baletskih festivala u Rusiji i Evropi i nastupao je u Japanu, Grčkoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Portugaliji, Francuskoj.

Povezana vest:  Svečano otvaranje knjižare Delfi u Gornjem Milanovcu

Izvođenjem predstave „Krcko Oraščić“ 21. januara dirigovaće gost iz Italije Jakopo Sipari di Peskaseroli, a učestvovaće celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta, kao i članovi Dečijeg hora RTS-a u ulogama Anđela.

Osnovu baleta čini bajkovita božićna avantura, zasnovana na priči E.T.A. Hofmana „Krcko Oraščić i Kralj miševa“, napisanoj 1816. godine.

Slavni francuski književnik i dramski pisac Aleksandar Dima, u međuvremenu je adaptirao tu Hofmanovu priču o devojčici i njenoj božićnoj avanturi koja uz muziku Čajkovskog osvaja publiku na svim kontinentima.

Povezana vest:  Uskoro nova knjiga švedskih autora Laš Kepler Ugovor Paganini

Scenografiju i kostime kreirala je Angelina Atlagić, a predstava je premijerno izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 18. marta 2014. godine.